HS interventie7 ambities

Beeld gemaakt door Atelier Romain.

Info over de interventie

Wat?

Een buurtrestaurant is een plek waar mensen uit de buurt samenkomen en een warme maaltijd kunnen eten tegen een betaalbare prijs. Sommige doelgroepen krijgen een verlaagd tarief. Een manier om mensen meer te betrekken en vaardigheden aan te leren, is door kookworkshops te organiseren, vaak in de keukens van de buurtrestaurants of buurthuizen.

Welke drempels tot toegang worden verlaagd?

Buurtrestaurants hebben een sociaal karakter en bieden doorgaans goedkope, verse maaltijden aan. Dankzij het sociale karakter en de organisatie is een buurtrestaurant vaak laagdrempelig en goed gekend bij het doelpubliek.

Antwoord op (gezondheids)uitdagingen?

Een buurtrestaurant biedt een antwoord op de vraag naar gezonde en betaalbare maaltijden. Indien het buurtrestaurant wordt gecombineerd met kooklessen/workshops, zet men niet alleen in op omgevingsfactoren van gezonde voeding maar ook op de voedselvaardigheden van de doelgroep.

Uitvoering van de interventie

Randvoorwaarden?

Ga op zoek naar samenwerkingen die dit mogelijk kunnen maken. Bekijk daarbij ook welke keukens eventueel kunnen opengesteld worden voor kookworkshops. Klop daarvoor aan bij sociale organisaties zodat het betaalbaar blijft en koppel het eventueel aan een ander project.

Bestaande buurtrestaurants kunnen opgeschaald worden of uitgebreid met kookworkshops of één van de andere initiatieven.

Koppelkansen?

Buurtrestaurants/kookworkshops kunnen ook samenwerken met lokale samentuinen of andere korte keten initiatieven. Zo worden deze projecten extra in de kijker gezet. Of ze kunnen ingrediënten halen bij initiatieven rond voedselverspilling.

Quick win?

Als de gemeente al een sociale kruidenier/voedselhulpinitiatief heeft, kunnen de keukens in de gemeenschapsvoorzieningen misschien worden opengesteld voor kookworkshops of een ‘restaurant’.

Strategische interventie?

Een buurtrestaurant dient heel wat sociale doelstellingen. Zo kunnen werkzoekenden er aan de slag aan, kunnen voedseloverschotten gebruikt worden en zijn samenwerkingen met samentuinen mogelijk.

Inspirerende voorbeelden

Overeten Gent

’t Overeten (Gent)

‘t Overeten is een groep vrijwilligers die gezonde maaltijden kookt en gratis (of tegen een kleine bijdrage) aanbiedt. In deze mobiele keuken wordt dus voor en door bewoners van de Dampoortwijk gekookt.Hierbij worden onder meer de voedseloverschotten van Foodsavers gebruikt. Foodsavers is een samenwerking tussen de stad Gent en het OCMW Gent om voedseloverschotten te redden. ’t Overeten (vzwsivi.be)

Vork Kortrijk

VORK (Kortrijk)

VORK is in eerste instantie een volksrestaurant dat gezonde en betaalbare maaltijden aanbiedt. Daar stopt het echter niet. Het personeel van het restaurant zijn (laaggeschoolde) werkzoekenden of OCMW-cliënten die een opleiding en een eerste werkervaring krijgen in het restaurant. Naast opleidingen en activering organiseert VORK ook laagdrempelige kookworkshops voor mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Vork (kortrijk.be)

Soepcafe Poperinge

Soepcafé

Verschillende Vlaamse gemeenten (Gent, Poperinge, Tienen, Oostende, ...) hebben al een ‘soepcafé’. Hier worden groenten verzameld bij lokale boeren en winkels die anders in de vuilnisbakbelanden. Deze groenten worden verwerkt in soepen tijdens een workshop, op een locatie die de keuken openstelt voor bewoners. Als de soep klaar is, drinken de deelnemers ze samen op. Soepcafé Poperinge - Poperinge

Ambitie
Gezond aanbod toegankelijk en bereikbaar maken
Gezond aanbod betaalbaarder maken
Omgeving
Voedselomgeving