Kinderen en jongeren in contact met jeugdhulp hebben nood aan een breed netwerk. Vrienden in de klas of uit de buurt, vrijwilligers in de werking … En waarom ook geen CEO’s? Bewegen biedt daartoe kansen.

Wie doet het al?

  • Bij ‘Stretch-It’ van De Wissel vzw in Leuven is er een touwenparcours. Daar worden regelmatig teambuildingsactiviteiten gedaan, mede begeleid door twee meiden die regelmatig in De Wissel vzw zijn. Een medewerker vertelt daarover het volgende: “Toen een CEO van een bedrijf boven op de touwen blokkeerde, hielp een van hun meisjes hem het einde van het parcours te bereiken. Het eerste wat die man deed toen hij eindelijk beneden geraakte, was dat meisje bedanken. Zo’n spontane gebeurtenissen geven een enorme boost aan de begeleiding.
  • Bij VOT Jeugdhulp zijn ze op zoek naar vrijwilligers om de jongeren in de leefgroep te begeleiden bij de wekelijkse kamerkuis op woensdagnamiddag.
  • Op het domein van vzw Emmaüs is er een voetbalpleintje: zo kunnen de jongeren uit de buurt daar komen voetballen.
  • Adem vzw zoekt een vrijwilliger die in het weekend met een 13-jarige jongen kan gaan wandelen. De wandelingen moeten de jongen letterlijk en figuurlijk ademruimte geven, en hem de gelegenheid bieden om zijn verhaal te doen, om gehoord te worden en ook eens van iemand anders dan zijn begeleiders feedback te krijgen.
  • Op donderdagavond gaan de jongeren van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge (PCGS) naar het stedelijk openbaar zwembad in Merelbeke. Jongeren krijgen daar de kans om in alle vrijheid te oefenen met sporten in de ‘maatschappij’ onder supervisie van een sociotherapeut. “Het is opmerkelijk dat dit voor veel van onze jongeren een zeer grote en niet steeds evidente oefening is”, zegt een medewerker van PCGS. Zo zagen ze bijvoorbeeld dat een jongere eens zijn gsm meenam in het bubbelbad en niet begreep waarom dat niet toegelaten was. Er wordt hulp en ondersteuning aangeboden en de medewerkers merken dat de ene snel evolueert en de andere meer tijd nodig heeft. Elke jongere heeft zijn eigen traject, met een eigen tempo.

Kijk ook eens bij afspraken over sportinfrastructuur. Afspraken kunnen leiden tot meer contactmomenten met mensen buiten de jeugdhulpsector.

Tot wat leidt het?

  • Meer interactie met de buitenwereld zorgt voor een ruimere blik op de wereld en is eigenlijk een must. Zoals kunstenaar Koen Vanmechelen het zei op een Dag van de Jeugdhulp: “Zet toch die vensters en deuren van uw instellingen open. De wereld is buiten.”
  • Door de buitenwereld naar binnen te trekken, veelal in de vorm van vrijwilligers, ontstaan er nieuwe banden met die buitenwereld. Vrijwilligers laten door hun aanwezigheid weten dat de jongeren de moeite waard zijn om er hun tijd in te steken. Die relatie is anders dan met beroepskrachten uit de jeugdhulp.
  • Hoe continu jeugdhulp ook wil zijn, er is altijd een wereld buiten en na de jeugdhulp. Die betrekken tijdens de jeugdhulp, vergroot de continuïteit die kinderen en jongeren nodig hebben in hun leven.
  • Contacten buiten de jeugdhulp verbreden de leefwereld van jongeren. Ze zien en horen hoe anderen communiceren, feesten, spelen, denken … Daardoor wordt hun referentiekader op de proef gesteld en soms verruimd. Dat verandert mogelijk hun denken, handelen, opvattingen, communicatie …
  • Vooroordelen vervellen. Aannames worden tegen het licht van een reële ontmoeting geplaatst. Dat verkleint de afstand tussen de ‘werelden’.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Bewegen met de buitenwereld GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin