Iets nieuws leren? Dat presenteert zich als een bad van mogelijkheden, maar meestal is er schrik om erin te duiken. Tegelijk is het een kans om een talent te ontdekken, je gewichtloos te voelen, je hoofd letterlijk boven water te houden. Zeker als het over zwemmen gaat ;-). Bovendien kan je ‘mee zijn met de bende’ op uitstap naar de zee, het zwembad ...

Wie doet dit al?

  • Jeugdhulp Don Bosco (Antwerpen) heeft oog voor wie nog niet goed zwemt. In een leefgroep voelden twee jongeren van 14 en 16 jaar zich onzeker in het diepe water. Via platformen als het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk zocht Jeugdhulp Don Bosco naar iemand die hen zwemles zou kunnen geven. Ze betaalden het toegangsticket voor wie de jongeren aanleerde hoe ze veilig en verantwoord in het (diepe) water kunnen genieten van pure waterpret.
  • De Oever vzw in Hasselt gaat met gekwalificeerde vrijwilligers aan de slag om niet-begeleide tieners die in hun geboorteland niet leerden zwemmen, in het water te krijgen. Zo kunnen de jongeren meedoen met de zwemlessen op school en voelen ze zich veilig in het water.
  • In Ruyskensveld vzw (Aalst) merkten ze dat heel wat kinderen in de leefgroep niet (goed) kunnen zwemmen. Met vrijwilligers maken ze groepjes van twee kinderen om het zwemmen onder de knie te krijgen. Vrijwilligers halen de kinderen op en brengen ze terug.
  • Bij Levenslust vzw (Lennik) krijgen ze in het BuBaO gedurende één trimester zwemles. Dat is twee uur zwemmen voor de leerlingen uit het MFC en erbuiten, met telkens een rondje ‘brevetzwemmen’.
  • Angelo gaat elke week zwemmen. Hij vindt er rust. In het water vergeet hij even alles. En als je Angelo’s verhaal leest, dan weet je dat dat veel is.

Tot wat leidt het?

  • Kinderen die leren zwemmen, vergroten hun veiligheidsgevoel. Een anders snel onveilige situatie, waardoor bepaalde copingsmechanismen naar boven komen, wordt hier eerst een leersituatie en nadien een comfortzone.
  • Kinderen en jongeren die iets nieuws leren, krijgen meer zelfvertrouwen. Bovendien ga je zo ver als je wil met de vaardigheid: watergewenning, start to swim, start to crawl
  • Kinderen en jongeren die het zwemmen onder de knie hebben, voelen zich mogelijk sneller thuis op school (zwemlessen) en in vriendengroepen. Een dag naar zee, naar het speelplein voor een waterpartij, een verjaardagsfeestje in het zwembad … Ze kunnen met een gerust hart mee!
  • Wie leert zwemmen, leert een nieuwe vorm van bewegen.
  • Het is makkelijker om oefeningen in een zwembad te doen dan op het vasteland 😊. Onder water ben je immers gewichtsloos. Dat maakt zwemmen eveneens ideaal voor kinderen en jongeren die wat zwaarder zijn. Je oefent daarnaast ook vaak vergeten lichaamsonderdelen zoals tenen, vingers en de pols.
  • Baantjes trekken als training valt onder hoog intensief bewegen. Recreatief zwemmen en zwemmen als ontspanning is matig intensief.

Zwemlessen in jeugdhulp: wie maakt tijd?

Je kan om meerdere goede redenen kiezen voor gekwalificeerde vrijwilligers. Via een vergoeding zetten ze hun coachtalent in, zodat de kinderen en jongeren de zwem-vaardigheid onder de knie te krijgen. Ze zijn technisch en pedagogisch op de hoogte, waardoor ze matchen met wie leert zwemmen.

Tegelijk kan je ook als begeleider een andere band met de kinderen en jongeren opbouwen dankzij de zwemles. Mogelijk kan je beide combineren: door als begeleider deel te nemen aan of aanwezig te zijn bij de watergewenning en zwemlessen.

Werk je ambulant en merk je dat een kind/volwassene erg graag wil leren zwemmen? Misschien kan je samen zoeken naar een aantrekkelijke watergewenning en zwemles. Waterveilig worden en bonden met een gezin tijdens de rit naar het zwembad, super toch?! Jouw hands-on hulp kunnen veel ouderfiguren appreciëren. Neem een kijkje op praktische en administratieve ondersteuning.

Ook al vraagt eens gaan zwemmen veel, de jongeren hebben er meer aan dan je denkt. “Het is hier wel leuk omdat ik hier veel vrienden heb en we samen heel wat verschillende activiteiten doen. Met de groep gaan we soms zwemmen, kajakken of de begeleiders rijden met ons naar zee om op de dijk te wandelen." (Yasmina, toen 12 jaar, verblijft met haar broer in Binnenstad vzw (Brugge)).

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Start to swim
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
Context/netwerk
Zorg en begeleiding
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin