Kijk eens rond. Zie je een klein flesje water om mee te geven naar school/dagbesteding? Een fles water die op tafel klaarstaat? Zijn het ‘water-merken’ of gaan jullie voor kraanwater in hervulbare flessen? Geraak je er niet uit? Lees zeker verder over Hagewindes smaaktesten en hun tips om water onweerstaanbaar te maken.

Wie doet het al?

MFC De Hagewinde in Lokeren onderzocht met hun kinderen en jongeren of kraanwater voor iedereen een smakelijke optie is in plaats van de variaties aan flessenwater die er tot dan waren.

    Tot wat leidt het?

    • Meer kinderen en jongeren drinken 1,5 liter water per dag.
    • Kraanwater is gezond, bespaart je heel wat én is milieuvriendelijk.
    • Kinderen en jongeren ervaren water als minder saai.

    Hoe zat het in elkaar?

    Niet elke begeleider, jongere of elk gezin staat te springen om zijn favoriet merk van water zonder meer op te geven. Dat merkten ze bij MFC De Hagewinde. Wat doe je dan? Een smaaktest! Blind proeven van water en bepalen welke het lekkerst is.

    Laat iedereen aangeven welk water ze eigenlijk verkiezen. Koop (voor een laatste keer?) die flessen van verschillende merken. Vul gelijke bekers met die watersoorten én vul er ook eentje met kraanwater. Laat iedereen proeven. Welk water is het lekkerst? Welk water zou van de kraan komen? Waarom?

    Onthul alle bekers. Vermeld daarbij de prijs (omrekenen naar de jaarprijs geeft een indrukwekkender cijfer).

    • Blijkt kraanwater hoger gerankt dan vooraf gedacht? Super! Een smaaktest gaf iedereen de kans om te proeven en een mening te vormen. Niemand werd gedwongen om vanaf nu kraanwater te drinken. Participatie ten top als dat leidt tot een verandering in de aankopen.
    • Was het wel hoog gerankt, maar niet hoog genoeg om direct over te schakelen? Geef wat extra motivatie om van flessenwater te switchen naar kraanwater en jullie gezondheid voorop te zetten zonder in te boeten op smaak. Je kan de goesting in kraanwater ook versterken:
      • Bied water met een smaakje aan. In de zomer zet Tonuso vzw in Brussel een prachtig doorzichtig vat met kraan op tafel. Water, citroen en munt vliegen erin. Nog vóór het vier uur ’s middags is, is het vat af.
      • Zorg voor een leuke fles en het goede voorbeeld. MFC De Hagewinde in Lokeren gaf alle jongeren een karaf om kraanwater op tafel mogelijk te maken. Alle begeleiders kregen een hervulbare fles zodat ze zeker het goede voorbeeld zouden kunnen geven.
      • Waak over variatie. Water zit ook in andere gezonde dranken, zoals soep. Daarnaast zorgen ijsblokjes ervoor dat je (een beetje) water binnenkrijgt. En een komkommer of watermeloen heeft ongelofelijke hoeveelheden water in zich.
      • Haal bijzondere glazen in huis. Die hoeven niet noodzakelijk veel geld te kosten. Denk aan mosterdglazen met figuren op. Ga samen op glazenjacht in de rekken van een tweedehandswinkel of op de rommelmarkt … Hou de glazen die je op de kop tikt ‘for water only’.
      • Herbesteed. Stonden er vroeger merken van water op tafel? Kan je met dat vrijgekomen jaarbudget samen iets leuks bedenken?
    Welk water is het lekkerst GM
    Residentieel (verblijf)
    Semi-residentieel (ambulant)
    Thuiscontext (mobiel)
    Voeding
    (leef)Groep
    Jeugdhulporganisatie/voorziening
    Educatie
    Omgevingsinterventies
    3-6 jaar
    6-13 jaar
    13-18 jaar
    18-25 jaar