Water is de gezondste dorstlesser die er bestaat. Dat zie je duidelijk in onze voedingsdriehoek: water spant zijn kroon en ‘drink vooral kraanwater’ is een van de Gezond Leven-tips. Máár welk water drink je best? Flessenwater? Of is leidingwater uit de kraan ook oké? We duiken in de kwestie.

Voordelen van kraanwater

We laten je niet op je dorst zitten. Kraanwater of leidingwater is de beste keuze, om verschillende redenen. Want het is:

  • gezond
    De voedingsdriehoek bevestigt. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Omdat we elke dag veel vocht verliezen door te plassen, zweten, ademen, moeten we ons vochtgehalte aanvullen. Water is daarvoor het best geschikt!
  • voordelig
    Het komt gewoon uit de kraan: geld bespaard! Kraanwater is zo’n 120 keer goedkoper dan flessenwater: dat kan tellen.
  • milieuverantwoord
    Je omzeilt kilo’s verpakkingen en vrachten transport.
  • dorstlessend
    Je las het al hoger: water is dé gezondste dorstlesser die er bestaat!
  • praktisch
    Je hoef niet te sleuren met pakken of bakken water: kraan open en klaar.
  • kwaliteitsvol
    Kraanwater wordt gi-gan-tisch veel gecontroleerd, op 67 (!) kwaliteitseisen.

Kraanwater is veel ecologischer en goedkoper dan flessenwater. Bereken hoeveel geld, plastic en CO2 je zelf uitspaart als je voor kraantjeswater kiest.

Kraantjeswater vs. flessenwater: meer dan een druppel verschil

Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen.

Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart. Een geopende fles bewaar je best bij 4°C en niet langer dan 24 uur (www.gezondheid.be).

Uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat 1 op de 4 merken van flessenwater een te hoge concentratie van fluor, sulfaat en/of natrium heeft. Die merken zijn zelfs ongeschikt voor dagelijkse consumptie.

Kraantjeswater is veilig

Heel wat Vlamingen denken dat kraanwater onveilig is. Maar dat is een hardnekkig misverstand. Je kan op twee oren slapen: het is helemaal veilig. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater élke dag. Daarvoor checken ze elke keer 67 kwaliteitseisen die opgemaakt zijn op Vlaams en internationaal niveau. Zo controleren ze o.a. op bepaalde bacteriën, kalk, pesticiden of zware metalen.

Op het moment dat kraanwater het waterproductiecentrum verlaat, is het dus helemaal veilig. Om te garanderen dat het nog veilig is als het thuis door de kraan loopt, wordt er een beetje chloor aan toegevoegd. Chloor heeft een langdurige desinfecterende werking en houdt het water bacterievrij.

Maar chloor, is dat wél veilig en gezond? Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken. Gelukkig zijn er manieren om die chloorsmaak en chloorgeur in je leidingwater te slim af te zijn. Die ontdek je verder.

Twijfel je over de kwaliteit van het water dat thuis uit je kraan komt? Neem contact op met je waterbedrijf voor een analyse. Die analyse is gratis als het kraanwater verontreinigd blijkt.

En wat met babyvoeding?

Voor de bereiding van flesvoeding raadt Kind en Gezin aan om voor flessenwater te kiezen met een label ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’. Maar je zou even goed kraanwater kunnen gebruiken. Hou dan wel rekening met een aantal voorwaarden. Je leest ze hier.

Kraantjeswater is veilig. Maar is putwater of grondwater dat ook?

Het water dat uit je kraan komt, kan ook put- of grondwater zijn. Of dat drinkbaar is, hangt af van de situatie. Ons advies? Sluit aan op het leidingwaternet als dat mogelijk is. Lukt dat niet? Vraag dan een kwaliteitscontrole aan bij het stads- of gemeentebestuur: die is gratis als het onmogelijk is om aan te sluiten op het leidingwaternet. Of neem contact op met een labo om een controle te laten uitvoeren. Sommige drinkwatermaatschappijen bieden dit gratis aan. Doe dit liefst jaarlijks.

Loden leidingen in huis: wat dan?

In sommige huizen komen nog loden leidingen voor. In het beste geval laat je die vervangen, maar dat kost natuurlijk wel wat. Daarom enkele tips om de hoeveelheid lood in je drinkwater zo klein mogelijk te houden:

  • Gebruik geen water dat lang in de leidingen heeft stilgestaan. Spoel na een nachtje slapen eerst eens het toilet door, neem een douche of laat de kraan enkele minuten lopen, voor je water neemt om te drinken. Ecotip: vang het water dat je laat lopen op en gebruik het om bv. planten water te geven of om te poetsen.
  • Gebruik alleen koud water van de kraan. Lood lost het makkelijkst op in warm water. Wanneer je bv. eten wil bereiden of koffiezetten, kan je best koud water van de kraan nemen en het nadien opwarmen.
  • Controleer regelmatig de EA-keerklep of terugslagklep van je binnenleidingen. Aangezien het kraanwater dat bij je thuis wordt aangevoerd door de watermaatschappijen niet gecontamineerd mag worden met lood. Zo voorkom je dat water uit de binnenleidingen terugstroomt naar de openbare waterleiding.

Twijfel je of je thuis loden leidingen hebt? Ontdek hoe je ze herkent.

Meer info over de veiligheid van kraanwater vind je hier

Geef meer smaak aan je kraantjeswater

Niet iedereen vindt leidingwater lekker, de smaak verschilt bijvoorbeeld naargelang je woonplaats. Ook de chloorgeur kan storen. Wij geven enkele tips om die smaak en geur te slim af te zijn.

  • Laat je glas water enkele minuten staan voor je ervan drinkt. Zo gaat de chloorgeur weg.
  • Breng je kraantjeswater op smaak door er fruit, groenten of kruiden aan toe te voegen. Kijk wat je thuis liggen hebben en ga voor een smaak van het seizoen. Enkele smaak-kaskrakers:
    • Pompelmoes en rozemarijn
    • Komkommer, limoen en munt
    • Groene appel en kaneel
    • Frambozen, braambes en aardbei
    • Gember, limoen en citroen
  • Voeg liever geen suiker of zoetstoffen toe. Je wordt al snel gewoon aan een minder zoete smaak.