Loslaten 4x
We kunnen loslaten

Relax in de klas

Even naar het hier en nu

De leerlingen leren

  • ... aandacht hebben voor hun gevoelens en gedachten.

  • ... gevoelens en gedachten erkennen.

  • ... gevoelens en gedachten gewoon laten 'zijn'.

Duiding

Met de methodiek ‘Relax in de klas’ leren leerlingen afstand te nemen van de wirwar aan gedachten in hun hoofd. Deze korte mindfulnessoefeningen helpen de focus te leggen op het ‘hier en nu’, zonder te oordelen. Wat horen ze? Wat voelen ze? Wat zien ze?

Deze oefeningen helpen hen om zich beter te concentreren en tot rust te komen: een belangrijke vaardigheid om te bouwen aan hun geluk!

Duur

max 15 min

Aard

beleven | reflectie

Doelgroep

Lager onderwijs

Werkwijze / stappenplan / omschrijving

1

Waar zit de nood?

Kies vooraf één van deze korte oefeningen om te introduceren in de klas. Stem de oefening goed af op de noden van je leerlingen:

Doe vervolgens de oefening met je leerlingen. Je kan de video projecteren in de klas en/of zelf de oefening voordoen.

Tip: niet elk moment is geschikt voor dit soort oefeningen. En practice takes time. Check daarom vooraf de bijlage met 7 tips om mindfulnessoefeningen te gebruiken in de klas.

2

Nabespreking

Vraag vervolgens aan de leerlingen wat hun ervaring was:

  • Lukte het om te concentreren op de oefening?

  • Hoe voelen ze zich nu? Rustiger? Frisser?

  • Waarom zou je zo’n oefening doen?

Vertel de leerlingen dat dit soort oefeningen ervoor zorgen dat ze hun gedachten even kunnen loslaten, zodat ze zich beter kunnen concentreren op andere dingen. Soms zweeft er namelijk een hele wirwar aan (positieve en negatieve, helpende en niet-helpende) gedachten door hun hoofd (en dat is normaal!). Maar even geen aandacht besteden aan deze gedachten, helpt hen om zich te concentreren én om zich beter in hun vel te voelen.

3

De aanhouder wint

Van een enkel keertje heel erg bewust een appel te tekenen, zullen je leerlingen niet plots helemaal mindful in het leven staan (en jij evenmin). Mindfulness vraagt tijd en oefening.

Herhaal de oefeningen zodat het iets normaals wordt om bijvoorbeeld na de pauze op vrijdag te brullen als een leeuw!

Varianten en verwanten

Ontdek ook de relaxerende bewegingstussendoortjes van Moev met Ketnetheld Gio Kemper.
Bij elk bewegingstussendoortje hoort een lesfiche voor de leerkracht. Hiermee sla je eenvoudig de brug naar een klasgesprek over het welbevinden van je leerlingen.

Ontdek de tussendoortjes en de lesfiches hier.

Routines, zonder sleur!

Benieuwd hoe je deze (en andere) Happy Snack kan verankeren in je werking? We ontwikkelden verschillende inspirerende ideeën die je helpen om een gewoonte te maken van een gezond Happy Snack-tussendoortje zo nu en dan. Bekijk het hier

Meer info

Waarom is het zo belangrijk voor leerlingen om te ontdekken wat ze belangrijk vinden? En hoe draagt dit bij tot hun geluk? Je leest het hier