20 verbindende vragen voor een nóg gezelligere kerst

12.12.2023

Al na het aperitief uitgepraat over het weer en de sportuitslagen? Zet dan eens een gelukzakje op je kersttafel, met daarin originele vragen waarmee je je disgenoten écht leert kennen. Waar wordt je broer gelukkig van? Wat brengt je moeder uit balans? Wanneer heeft je oma voor het laatst tranen met tuiten gelachen? “De meest eenvoudige manier om in verbinding te staan met elkaar is door in gesprek te gaan over dingen die ertoe doen”, zegt Daan Gielen, expert mentaal welbevinden.

Om je gelukkig te voelen, heb je verbondenheid nodig. Dat toont ook de langst lopende studie in de psychologie zwart op wit aan. Verbondenheid zorgt voor:

  • sociale steun: als je in moeilijke tijden vrienden, familie of geliefden hebt om op terug te vallen, kan dat helpen om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten. Door vreugde en verdriet te delen, krijgen we meer begrip voor elkaar.
  • een doel: door bij te dragen aan het welzijn van anderen voelen we ons nuttig, hebben we een doel in ons leven en krijgen onze relaties een diepere betekenis.
  • positieve emoties: door de omgang met anderen, maakt ons lichaam oxytocine aan. Dat ‘knuffelhormoon’ bevordert gevoelens van verbondenheid, vertrouwen en genegenheid.
  • identiteit en erkenning: het gevoel ergens bij te horen en erkend te worden door anderen draagt bij aan een positief zelfbeeld. Het gevoel gewaardeerd te worden voor wie je bent, versterkt je eigenwaarde en geluk.
  • gedeelde ervaringen: als je je blijdschap kan delen met anderen, zal het plezier des te groter worden. Of het nu gaat om het vieren van successen, het overwinnen van uitdagingen of gewoon genieten van alledaagse momenten: gedeelde ervaringen versterken de banden en dragen bij aan ons geluksgevoel.

Verrijk je geest

“In verbinding staan met elkaar kan natuurlijk op verschillende manieren gebeuren”, zegt expert mentaal welbevinden Daan Gielen. “Denk aan troost bieden, samen huilen of mooie momenten beleven, knuffelen, seks, met een betekenisvolle blik naar elkaar kijken, … Maar de meest eenvoudige manier is misschien wel door gewoon in gesprek te gaan met elkaar. Zo’n babbel kan over koetjes en kalfjes gaan, maar dat zal jullie band niet per se versterken. Ga liever écht in dialoog met elkaar en praat over die dingen die er écht toe doen.”

Originele, verbindende vragen kunnen je hierbij helpen. Ze zetten je aan het denken en geven je de kans om elkaar, maar ook jezelf, wat beter te leren kennen. Op die manier kom je niet enkel met een gevulde maag en een mand vol cadeaus, maar ook met een verrijkte geest terug van het kerstfeest. Wil je nog meer stilstaan bij geluk? Dan is de geluksdriehoek jouw kompas.

Maak je eigen gelukzak

Schrijf of print deze vragen op een stukje papier, knip uit en steek ze in een gelukzakje of -doosje. Laat iedere gast om beurt een vraag trekken, die dan door de rest van het gezelschap wordt beantwoord. Verrassende gesprekken verzekerd!

  1. Waar heb jij je deze ochtend al over verwonderd?
  2. Waar ben jij trots op?
  3. Als je een groente zou zijn, welke is dat dan?
  4. Welke herinnering uit je kindertijd koester je het meest?
  5. Wat maakt jou gelukkig?
  6. Wat brengt jou uit balans?
  7. Hoe ziet een perfecte dag er voor jou uit?
  8. Als je een superkracht zou krijgen, welke zou dat dan zijn? En waarom?
  9. Naar wie kijk jij op?
  10. Hoe laad jij je batterijen op?
  11. Wanneer moest je voor het laatst schaterlachen?
  12. Kan je gelukkig zijn als je geen wensen of dromen (meer) hebt?
  13. Wat is je favoriete seizoen en waarom?
  14. Als je een nieuwe naam zou kunnen kiezen, hoe zou je dan heten?
  15. Van welk liedje word je onmiddellijk vrolijk?
  16. Waar zou je nog naartoe willen reizen en waarom?
  17. Bij wie vind jij steun?
  18. Stel, je hebt een teletijdmachine: naar welk moment in het verleden of in de toekomst zou jij reizen?
  19. Wat is het eerste waar je vanochtend aan dacht toen je wakker werd?
  20. Als je gevoel een kleur was, welke kleur zou je dan nu zijn?