Aan de slag met peulvruchten: 5 verrassende voordelen van kikkererwten en co

31.01.2025

Hoe vaak eet jij kikkererwten, linzen of bonen? Slechts 1 op de 5 Belgen eet wekelijks peulvruchten. We zien ze nog vaak over het hoofd in de voedingskeuzes die we maken. Peulvruchten zijn nochtans superlekker, betaalbaar en makkelijk te gebruiken in gerechten die je al kent en graag eet. Of je nu houdt van een sappige burger, een stevig bord spaghetti of een snelle wok: peulvruchten passen erbij. Bovendien zijn ze heel erg gezond. Iets voor jou? Ontdek hier vijf goede redenen waarom kikkererwten & co een vaste plaats in je weekmenu verdienen – zonder dat je je stukje vlees hoeft op te geven.

1. Peulvruchten zijn budgetvriendelijk

Bonen, linzen en kikkererwten zijn lief voor je portemonnee. Want peulvruchten kosten een pak minder dan vlees of vis. Tempé en tofu, twee bekende vleesvervangers, zijn trouwens ook gemaakt van peulvruchten, namelijk van sojabonen. Gebruik ze dus gerust om je favoriete gerechten nét wat voordeliger te maken, zonder in te boeten op smaak. Dat kan heel eenvoudig en stap voor stap.

Staat er bijvoorbeeld regelmatig spaghetti bolognaise op je menu? Probeer eens een vegetarische spaghetti. Door het gehakt te vervangen door linzen, zet je een voedzame klassieker op tafel voor een peulschil. Ben je niet meteen klaar om gehakt volledig te vervangen? Geen probleem! Begin dan met een mix van gehakt en linzen.

2. Peulvruchten zijn lang houdbaar en snel klaar

Peulvruchten zijn comfort food in de puurste zin van het woord: je kan ze lang bewaren én snel klaarmaken. Als er dus één iets is dat je altijd op voorraad wil hebben, dan is het wel een zakje of een blik peulvruchten. Je hoeft er maar wat groenten, kruiden en andere smaakmakers aan toe te voegen, en je hebt in geen tijd een voedzaam en lekker gerecht op tafel staan. Tip: hoe lang je kikkererwten, linzen, bonen, etc. precies kan bewaren in je voorraadkast, kijk je altijd best na op de verpakking.

3. Droog, voorgekookt of ingevroren? Ze zijn even gezond

Peulvruchten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kan je droge, voorgekookte (blik of bokaal) en zelfs ingevroren kikkererwten, bonen of linzen kopen. Wist je bovendien dat ze in elke vorm even voedzaam zijn? Het verschil zit eerder in de bereidingswijze: de meeste droge en ingevroren peulvruchten zal je zelf nog moeten weken en/of voorkoken vooraleer je ze kan verwerken.

Voor hummus kiezen we voor voorgekookte kikkererwten uit blik. Zo maak je een gezonde dip in een wip. Lekker op een sneetje brood en als aperitief!

4. Peulvruchten zijn echte eiwitbommen

In Engeland staan peulvruchten zoals bonen en linzen bekend als poor man’s meat omdat ze een van de grootste plantaardige bronnen van eiwitten zijn. Edamame oftewel groene sojabonen staan helemaal bovenaan het lijstje. Dat maakt peulvruchten erg populair als vleesvervanger. Al kan je ze natuurlijk ook gewoon toevoegen aan je favoriete salade en andere gerechten. Of waarom probeer je edamame niet eens als snack? In Azië zijn ze er helemaal weg van, en wij gokken jij binnenkort ook.

Ook eens proberen? Edamame passen perfect bij een oosters geïnspireerde pokébowl of noedelsalade.

5. Peulvruchten zorgen voor een lang, verzadigd gevoel

Peulvruchten zijn niet alleen lekker, maar geven je ook een voldaan gevoel dat lang aanhoudt. Dankzij hun vezels en trage koolhydraten leveren ze je energie voor de hele dag! Probeer het maar eens: voeg peulvruchten toe aan je volgende lunch. Wat dacht je van een kleurrijke poke bowl met linzen, een boterham met hummus of een vullende erwtensoep? Lekker, voedzaam én klaar in een wip.

Still Hummus min

Zin gekregen om aan de slag te gaan met peulvruchten?

Laat je inspireren door onze tips op de campagnepagina. Op zoek naar recepten? Download de receptenbundel en ga aan de slag met de gerechten van Jelle Beeckman, The Messy Chef.