Aan de slag met peulvruchten: 5 verrassende voordelen van kikkererwten en co

30.01.2023

Hoe vaak eet jij kikkererwten, linzen of bonen? We zien peulvruchten nog vaak over het hoofd in onze voeding. Slechts 1 op 5 Belgen eet ze wekelijks. Peulvruchten zijn nochtans superlekker, makkelijk te bereiden en ze zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen. Bovendien bieden ze heel wat voordelen. Ontdek hier vijf verrassende redenen waarom kikkererwten & co een vaste plaats in je weekmenu verdienen.

1. Droog, voorgekookt én ingevroren zijn even gezond

Peulvruchten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kan je droge, voorgekookte (blik of bokaal) en zelfs ingevroren kikkererwten, bonen of linzen kopen. Wist je bovendien dat ze in elke vorm even voedzaam zijn? Het verschil zit eerder in de bereidingswijze: de meeste droge en ingevroren peulvruchten zal je zelf nog moeten weken en/of voorkoken vooraleer je ze kan verwerken.

Voor onze heerlijke hummus met citroen kiezen we voorgekookte kikkererwten. Zo maak je een gezonde dip in een wip. Deze hummus doet het heerlijk op een sneetje brood en als aperitief.

2. Peulvruchten zijn echte eiwitbommen

In Engeland staan peulvruchten zoals bonen en linzen bekend als poor man’s meat omdat ze een van de grootste plantaardige bronnen van eiwitten zijn. Edamame oftewel groene sojabonen staan helemaal bovenaan het lijstje. Dat maakt peulvruchten erg populair als vleesvervanger. Al kan je ze natuurlijk ook gewoon toevoegen aan je salade of waarom probeer je edamame niet eens als snack? In Azië zijn ze er helemaal weg van, en wij gokken jij binnenkort ook.

Ook eens proberen? Edamame passen perfect bij deze oosters geïnspireerde pokébowl en noedelsalade.

3. Peulvruchten zorgen voor een lang, verzadigd gevoel

Op zoek naar een lekker gerecht dat je een lang, verzadigd gevoel geeft? Peulvruchten zijn een goede bron van vezels en trage koolhydraten. Dat wil zeggen dat ze zorgen voor een lange afgifte van energie. Waarom probeer je peulvruchten ook niet eens als ontbijt? Een English breakfast met bonen zegt je misschien niet veel, maar onze verrassende banaan-mango smoothie met witte bonen is het proberen waard. Lekker fris, super voedzaam en klaar in vijf minuten. De ideale start van je dag met andere woorden.

4. Peulvruchten zijn budgetvriendelijke vleesvervangers

Plantaardige voeding heeft een kleinere impact op het milieu dan dierlijke voeding. Dat geldt dus ook voor peulvruchten. Ze zijn 100% plantaardig en vormen een klimaatvriendelijk alternatief voor vlees. Peulvruchten zijn behalve goed voor de planeet ook lief voor je portemonnee want ze passen in elk budget. Zeker als je de afweging tegenover vlees of vis maakt, is het voordeliger om bijvoorbeeld één keer per week peulvruchten op je menu te zetten. Tempé en tofu, twee bekende vleesvervangers, zijn trouwens ook gemaakt van peulvruchten, namelijk van sojabonen.

Spaghetti bolognese voor een peulschil? Probeer onze vegetarische spaghetti bolognese uit. Met linzen in plaats van gehakt geef je deze wereldberoemde klassieker een originele twist. Introduceer je peulvruchten liever stap voor stap? Onze spaghetti met linzen én gehakt is het ideale recept om kennis te maken met lekkere peulvruchten.

5. Peulvruchten zijn lang houdbaar en snel klaar

Peulvruchten zijn comfort food in de puurste zin van het woord: je kan ze lang bewaren én snel klaarmaken. Als er dus één iets is dat je altijd op voorraad wil hebben, dan is het wel een zakje of een blik peulvruchten. Je hoeft er maar wat groenten, kruiden en andere smaakmakers aan toe te voegen, en je hebt in geen tijd een voedzaam en lekker gerecht op tafel staan. Hoe lang je kikkererwten, linzen, bonen, etc. precies kan bewaren in je voorraadkast, kijk je altijd best na op de verpakking.

Zin gekregen om aan de slag te gaan met peulvruchten? Laat je inspireren door de recepten op zekergezond.be.