Dáárom verdienen peulvruchten een vaste plaats in je weekmenu

30.01.2023

Met peulvruchten op je bord ben je goed bezig. Je vindt peulvruchten in allerlei vormen en kleuren. Kikkererwt is veruit de bekendste peulvrucht. Zeg nu zelf, wie lust geen hummus of falafel? Ook linzen, witte bonen, kidneybonen en sojabonen vinden hoe langer hoe meer de weg naar de Vlaamse keuken. En dat zijn ze nog niet allemaal. Je hebt echt keuze in overvloed als het op peulvruchten aankomt. Benieuwd hoe jij peulvruchten kan integreren in je weekmenu en waarom dat een win-win is voor iedereen?

Je vindt peulvruchten in verschillende vormen: gedroogd in een zakje, voorgekookt in blik of in een bokaal. Dat is handig want dat maakt dat ze erg lang houdbaar zijn. Kortom, peulvruchten zijn een absolute must-have in je voorraadkast, maar wacht nog even met je spurtje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Lees hier eerst verder en ontdek hoe veelzijdig en gezond peulvruchten wel niet zijn, én wat voor lekkers je ermee kan klaarmaken.

Meer dan gezonde boontjes

We zeiden het al: peulvruchten zijn supergezond. Kikkererwten, linzen, bonen, etc. zitten tjokvol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien hebben ze een zeer lage milieu-impact in vergelijking met vlees en andere dierlijke producten. Dat levert hen met recht en reden een prominente plaats bovenaan in de donkergroene zone van onze voedingsdriehoek op.

GL voedingsdriehoek vergrootglas

Peulvruchten zijn naast gezond ook gewoon bijzonder lekker. Het zijn echte smaakmakers. Zo hebben edamame bonen bijvoorbeeld een frisse, nootachtige smaak. Zwarte bonen doen dan weer denken aan vlezige champignons. Dat in combinatie met hun hoge eiwitgehalte maakt van peulvruchten de ideale vleesvervangers.

Heerlijk veelzijdige vleesvervangers

Eet jij al af en toe vegetarisch? Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten en bovendien 100% plantaardig. Ze dragen dus volop bij tot een milieuverantwoord voedingspatroon.

Door wat vaker peulvruchten in plaats van vlees klaar te maken, eet je ook nog eens lekker gezond en budgetvriendelijk.

Dan hebben we het zelfs nog niet gehad over de eindeloze bereidingsmogelijkheden. Van een veelzijdige peulvrucht zoals kikkererwt kan je heel uiteenlopende gerechten klaarmaken. Denk maar aan krokante falafel en aan smeuïge hummus. Groene edamame boontjes zijn dan weer een heerlijke toevoeging aan een frisse salade of oosterse poké bowl. Met peulvruchten uit een blik of bokaal bereid je de lekkerste wokschotels in een handomdraai. En ken je kidneybonen vooral van je oma’s befaamde chili con carne? Probeer ze ook eens in de vorm van een burger. Of wat denk je van een vleesvervanger op basis van sojabonen? Vleesvervangers zoals tofu, tempé, seitan en mycoproteïne zijn weinig bewerkte alternatieven voor dierlijke producten die ook een vaste plaats in je voedingspatroon verdienen.

Honger gekregen? Met onze recepten tover je in een handomdraai de lekkerste peulvruchten op tafel.

En dat allemaal voor een peulschil

Peulvruchten zijn dus lekker, gezond, milieuverantwoord, veelzijdig én betaalbaar. Dat is misschien nog het leukste van al: een zak of blik kikkererwten is een budgetvriendelijke aankoop. Zelfs soorten met een exotische naam zoals edamame, cannellini en limabonen zijn helemaal niet duur. Dus, heb je nog een plekje in je voorraadkast? Twijfel dan niet om tijdens je volgende winkelbezoek een zak of blik peulvruchten mee te nemen. Je lichaam, je portemonnee én de planeet zullen je dankbaar zijn.

1674134434650 a6cff0df 7c8a 424d aae5 50da664bc9e7 png 1080 15358255883968131030 1

Een boon voor peulvruchten?

Lees alles over peulvruchten opgezondleven.be/peulvruchten.