Kookmoe? 5 goede redenen om toch de keuken in te duiken

21.03.2024

Takeaway, maaltijdshakes of gerechten uit pakjes en zakjes: we halen ze steeds vaker in huis volgens de UAntwerpen en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. En dat is zonde, want zélf aan de slag gaan met potten en pannen heeft heel wat voordelen. Bang dat je er (letterlijk) niks van bakt? Vrees niet, want er zijn genoeg handige tips om zelfs met twee linkerhanden en een minimum aan tijd een lekkere, gezonde maaltijd op tafel te toveren.

68% van de warme maaltijden die we in 2023 aten, was zelfgemaakt, terwijl dit in 2014 nog 74% was. Daarnaast eten we ook 1/3de meer kant-en-klare maaltijden. Die Belgische trend tot ‘ontkoking’ wordt ook bevestigd door de internationale WorldCookingIndex. Alleenstaanden, jongvolwassen en mensen zonder kinderen spenderen het minst tijd in de keuken. Wat niet per definitie betekent dat ze ook ongezonder eten. “Het is niet omdat je zelf kookt met verse ingrediënten dat je daarom ook altijd een gezonde maaltijd klaarmaakt”, zegt voedingsexpert dr. Jolien Plaete. “Maar met de voedingsdriehoek in het achterhoofd is het wel gemakkelijker om én zelf te koken én dat ook gezond te doen.”

Zelf achter het fornuis gaan staan, heeft ook heel wat voordelen. Door zelf te koken:

  1. kan je kiezen voor een maaltijd die voor het grootste deel bestaat uit gezonde, plantaardige basisvoedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, ... Kant-en-klare maaltijden bevatten vaak een te kleine portie groenten.
  2. kan je kiezen hoe je je maaltijd op smaak brengt. Met weinig of geen zout of suiker bijvoorbeeld, maar wel met een bergje verse kruiden. Kant-en-klare maaltijden kunnen veel suiker en zout bevatten, al is dat zeker niet altijd zo. Maar als je zelf kookt met verse ingrediënten, hoef je je in elk geval niet meer bezig te houden met het ontcijferen van het etiket.
  3. kan je de portiegroottes beter bepalen. Bij bereide maaltijden zijn die vaak te groot.
  4. kan je zelf naar hartenlust variëren en experimenteren met nieuwe combinaties. En trots zijn als iets superlekker smaakt!
  5. kan je het goede voorbeeld geven aan je kinderen en hen betrekken bij het bereiden van de maaltijd. Onderzoek toont aan dit een positief effect kan hebben op hun eetgedrag.

Voorgesneden groenten en meal prepping

Overtuigd van het nut van zelf koken? Maar bang dat alles in de soep zal draaien? Niet nodig! Met deze richtlijnen wordt koken een feest.

  • Niemand verwacht elke dag een vijfsterrenmenu of een viergangendiner. Heb je geen tijd of geen zin? Kies dan voor een snel en gemakkelijk recept. Een wok met bruine rijst, groenten en peulvruchten staat in een mum van tijd op tafel. Zulke gerechtjes zijn niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar!
  • Niks mis met voorgesneden diepvriesgroenten. Die zijn makkelijk en even gezond als de verse exemplaren. Ook de handige zakjes groentemix voor in de wok zijn helemaal oké.
  • Meal prepping klinkt als een hoop gedoe, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Op een luie (zondag)namiddag maak je op voorhand al een deel van de maaltijd voor de komende dagen klaar. Groentjes wassen en snijden, een puree maken, een spaghettisaus laten pruttelen, … als het in de ijskast op je staat te wachten wanneer je na een hectische dag thuiskomt, zal je jezelf alleen maar dankbaar zijn voor zoveel voorzienigheid.
  • Meal prepping is ook ideaal om restjes te verwerken of voedingsmiddelen te gebruiken die bijna over datum zijn. Kijk wat er nog in je koelkast ligt en hou daar rekening mee bij het uitkiezen van je recepten.
  • Plan je weekmenu, stem het af met de rest van je gezin, inclusief kinderen, en maak je boodschappenlijstje. Reserveer snelle gerechten voor drukke dagen. Zo hoef je op het moment zelf niet het hoofd te breken over wat er op tafel komt, heb je alle ingrediënten in huis en is er geen discussie meer over wat er wordt gegeten.
  • Diepvries en ijskast zijn je beste vrienden. Leg een voorraadje soep aan, vries groentesaus in, … Zo heb je altijd extra groenten ter beschikking. Vul ondertussen je koelkast met snelle ingrediënten zoals tofu, kippenreepjes, balletjes, snoepgroentjes, …
  • Een hekel aan boodschappen doen? Dan is online shoppen dé oplossing. Of probeer eens een maaltijdbox met gezonde ingrediënten.
  • Nog zo’n lifesaver: domino- of kettingkoken! Op een dag dat je tijd hebt, maak je zoveel tomatensaus (of een ander makkelijk invriesbaar gerecht) dat je er een leger mee kan voeden. Je verdeelt alles in porties en vriest die in. De weken nadien kan je de saus als basis voor verschillende gerechten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een wokgerecht, een pasta, een lasagne, …

Nutri-Score

Met een goede voorbereiding kan koken best leuk en ontspannend zijn. En kies je op een baaldag toch voor een kant-en-klare maaltijd, bekijk dan misschien eerst even de Nutri-Score op de verpakking. Dat is een handig hulpmiddel om snel de goede keuze te maken. Check of de maaltijd zeker voldoende groenten bevat. Of eet er nog een kom soep of wat rauwkost bij.