Dans mee(r) met “Uno, dos, tres” … een Spaanse dansles!

28.11.2018

Vandaag lanceren Sinterklaas en Piet met “Uno, dos, tres”, de favoriete dans van de Sint uit de film ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’. Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid willen met dit liedje en de bijhorende dans kinderen aansporen om uit de zetel te komen en mee(r) te dansen en bewegen. Want mee(r) bewegen is leuk én gezond!

Kinderen zitten te veel en bewegen te weinig

Bewegen is gezond. Toch zitten kinderen nog te vaak en te lang stil: in de auto, thuis en ook op school. Uit cijfers van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat kleuters en lagere schoolkinderen in Vlaanderen 6 tot 9,5 uren per dag zittend doorbrengen. 

Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Slechts één op de tien Vlaamse kleuters haalt de gezondheidsrichtlijn van drie uur bewegen per dag, blijkt uit recent onderzoek van de universiteit Gent. In het weekend beweegt amper 4,3% van de kleuters drie uur op een dag.

Jong geleerd is oud gedaan. Dat betekent dat wie als kind te weinig beweegt een grote kans heeft om later als volwassene ook te weinig te bewegen en te lang stil te zitten. Als je lang stilzitten beperkt en voldoende beweegt, kan dat op langere termijn zelfs beschermen tegen ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat kinderen met plezier voldoende bewegen en niet te lang en vaak stilzitten.

Spaanse dans

Daarom brengt Sinterklaas vanaf dit jaar zijn Spaanse dans mee naar ons land. Minister Jo Vandeurzen, Kind en Gezin, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Agentschap Zorg en Gezondheid willen van “Uno, dos, tres” met bijhorend dansje een ‘Sint-evergreen’ en wereldhit maken die jong én oud(er) zin geeft om mee te zingen en te bewegen.

De interactieve clip zet kinderen aan om te dansen terwijl ze naar het scherm kijken, zo slaan we twee vliegen in één klap. Vroeg begonnen is half gewonnen, dat geldt ook voor bewegen. Al dansend evolueren we zo naar onze gezondheidsdoelstelling voor een gezondere Vlaming tegen 2025.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Dans mee!

“Uno, dos, tres” staat met de moves én de tekst klaar voor iedereen op YouTube. Het wil alle kinderen inspireren en zo gezond gedrag te stimuleren zodat weldra een Spaanse dansles klinkt in elk kinderopvang, in elke school, onderweg en bij alle kinderen thuis.

Andere bewegingsinitiatieven

De Spaanse dans sluit aan bij andere initiatieven om kinderen minder lang te laten stilzitten en meer te laten bewegen. De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft visueel weer hoe kinderen en volwassenen vanaf 1 jaar zitten, staan en bewegen kunnen afwisselen. Concrete tips en materialen helpen je op weg. Op de website van Kind en Gezin ontdek je hoe je meer kan bewegen met baby’s en peuters en hoe gezond buiten spelen is voor ouders én kinderen. Check zeker de campagnes ‘babybeweging’ en ‘buitenbabys’.