De kracht van de lach: waarom lachen gezond is

07.05.2023

Heb je ooit al eens zo hard gelachen dat de tranen over je wangen rolden? En weet je nog hoe goed je je daarbij voelde? Dan ken jij de kracht van de lach. Een oprechte lach doet je bloeddruk dalen, maar brengt ook licht in je hoofd. De good vibes die een lach veroorzaakt, hebben een positieve impact op ons mentaal functioneren en denken.

Voor wie er nog aan zou twijfelen: lachen is écht gezond. Als je lacht, komt er endorfine vrij. Dit ‘gelukshormoon’ vermindert het cortisolgehalte en beïnvloedt de hoeveelheid dopamine en serotonine, stofjes die je algemene gemoedstoestand positief beïnvloeden. Lachen verlaagt ook de bloeddruk en zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen pijn. Wie veel lacht, kan zich makkelijker ontspannen, heeft minder angstklachten en is beter beschermd tegen ziektes.

Nieuwe interesses en relaties

Maar er is meer. Wie lacht, voelt zich goed en je goed voelen, is uitstekend voor je mentale gezondheid. Positieve emoties zorgen er voor dat je meer openstaat voor je omgeving. Je pikt meer informatie op, je gaat vaker op verkenning en je bent ontvankelijker voor anderen. Dat kan ervoor zorgen dat je nieuwe interesses ontdekt en diepgaandere relaties uitbouwt, wat dan weer belangrijk is voor je mentale gezondheid. En: wie zich gelukkig voelt, zal alleen maar gelukkiger worden. Je komt in een opwaartse spiraal terecht. Als je vandaag positieve emoties ervaart, is de kans groter dat die er ook morgen zullen zijn.

Goed tegen stress

Lachen, en bij uitbreiding andere positieve gevoelens, zoals dankbaarheid, liefde, tevredenheid, … verminderen ook de negatieve effecten van stress. Humor kan een krachtige tool zijn om de tegenslagen die op ons pad komen niet te zwaar op ons gemoed te laten wegen. Positieve emoties zorgen ervoor dat we problemen vanuit een ruimer perspectief kunnen bekijken en oplossen. Je kan jezelf daarin ook trainen: door alert te zijn voor het mooie in het leven, merk je het sneller op en voel je je gelukkiger. Check bijvoorbeeld de oefening: optimisme kan je leren.

Maar… als je lastige gevoelens altijd weglacht zonder er verder iets mee te doen, kan dat ook een valkuil worden. Perfect geluk bestaat niet. Soms ben je uit balans en dat is prima. In de geluksdriehoek vind je deze moeilijke momenten terug in de oranje bol. Negatieve emoties zijn even belangrijk om te ervaren als positieve: ze vertellen ons iets over onszelf en wat we nodig hebben. Als je dat altijd alleen maar weglacht, pak je de oorzaak niet aan en zullen die gevoelens steeds sterker terugkomen.

Leer lachen

Met lachworkshops, lachyoga of lachsessies kan je als het ware ‘leren’ lachen. Je kan ook oefenen om meer aandacht te hebben voor positieve emoties. Neem bijvoorbeeld een kijkje op humor als medicijn. Je kan jezelf leren om meer positief te denken, wat ook zorgt voor een meer positieve mindset in het algemeen.

Maar aan de andere kant hebben we natuurlijk geen ‘feel good’-knop die we naar believen aan of uit kunnen zetten. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om zo blij mogelijk in het leven te staan:

  • Denk na over wat jou gelukkig maakt, waarvan je moet lachen en wat je energie geeft. Als je dat weet, kan je tijd maken voor die activiteiten die je een goed gevoel geven (inspiratie: me-time oefening). Soms lijkt dat onmogelijk omdat we zoveel ‘moeten’, maar door bijvoorbeeld een uurtje minder door sociale media te scrollen, heb je al meteen een gaatje in je agenda om dingen in te plannen waarvan je écht gelukkig wordt. Je zal er zoveel energie voor in de plaats krijgen.
  • Koester leuke momenten. Haal regelmatig fijne herinneringen op, dagdroom over alles waar je blij van wordt, hang foto’s op die je doen denken aan de mooiste momenten, …
  • Besef dat je weinig grip hebt op je emoties. Het is een geweldig plan om tijd te maken voor situaties waarvan je echt blij wordt. Maar het is ook belangrijk om te voelen wat je voelt. Daar horen ook negatieve gevoelens en baaldagen bij en dat is oké. Je kan niet verwachten dat je elke minuut van elke dag even happy bent. De kunst is om je emoties er te laten zijn, maar wel bewust te kiezen voor dingen waarvan je weet dat ze je energie of een goed gevoel geven.