Een gezonder voedingsaanbod invoeren doe je stap voor stap

10.04.2019

Uit een recente bevraging van Knack blijkt dat het voedingsaanbod van grootkeukens in Vlaamse scholen, bedrijven en woonzorgcentra nog te ongezond is. Maar hoe doet je dat nu, een gezond voedingsaanbod invoeren, promoten en zorgen dat het in de smaak valt? Het Vlaams Instituut Gezond Leven formuleert een antwoord op die vraag aan de hand van richtlijnen. Er bestaan varianten op maat van scholen, bedrijven en woonzorgcentra, maar ze delen wel hetzelfde, belangrijke advies: introduceer het gezondere voedingsaanbod stap voor stap en creëer zo draagvlak.

De richtlijnen van Gezond Leven zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek en bundelen aanbevelingen voor dranken, tussendoortjes, (broodjes)lunches en warme maaltijden. Ze lichten toe hoe een gezond aanbod eruitziet, maar geven ook duidelijk mee hoe je het als organisatie best aanpakt om een gezond aanbod te introduceren en te promoten.

Stap voor stap naar een gezonder aanbod 

De meest recente richtlijnen zijn die voor bedrijven. Ook daar verloopt de switch naar een gezonder aanbod bij voorkeur geleidelijk en samen met (een afvaardiging van) werknemers. “Zo creëer je draagvlak en zal je op minder weerstand stoten. Elke organisatie is anders en elke organisatie staat ook anders tegenover evenwichtige voeding”, zegt Karlien Devloo, stafmedewerker gezond werken bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

 “Onze richtlijnen bevatten concrete tips over hoe je het best te werk gaat. Organisaties die schrik hebben voor veel weerstand, kunnen door kleine aanpassingen te doen aan het aanbod even testen of het in de smaak valt.”

De gezonde keuze moet de gemakkelijkste zijn 

Een gezond voedingsaanbod introduceren betekent niet dat er automatisch voor gekozen zal worden. Voordelige prijzen en kleine aanpassingen in de omgeving en communicatie kunnen wel een subtiel duwtje geven in de gezonde richting.

 “Door het gezonde aanbod bijvoorbeeld aantrekkelijk, smaakvol en vol trots te presenteren, zullen mensen er meer voor kiezen. En door de gezondste keuze altijd op dezelfde, goed zichtbare plaats aan te bieden, ligt deze letterlijk en figuurlijk voor de hand.”

Karlien

"Door het gezonde aanbod bijvoorbeeld aantrekkelijk, smaakvol en vol trots te presenteren, zullen mensen er meer voor kiezen. "

Karlien De Vloo, stafmedewerker Gezond Werker van het Vlaams Instituut Gezond Leven

Voedingsdriehoek als basis

De richtlijnen zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. De nadruk ligt op een gevarieerd aanbod van voedingsmiddelen, op aangepaste portiegroottes en op de stap-voor-stap-aanpak.

Waarom zijn richtlijnen nodig?

Leerlingen brengen veel tijd door op school, werknemers op het werk en ouderen in een woonzorgcentrum. Ze nemen daar dus een groot deel van hun dagelijkse voeding tot zich. Wat een werkgever bijvoorbeeld op zijn bedrijf aanbiedt, bepaalt in grote mate wat medewerkers dagelijks eten. 

“Gezonde werknemers zijn productiever, minder vaak afwezig en creatiever. Ondernemingen hebben er dus baat bij om hun werknemers te helpen ook op het werk gezonde keuzes te maken”, zegt Karlien Devloo.