Ondervoede ouderen helpen? Birgit maakt er haar werk van

26.02.2020

“Ik wou ondervoede ouderen helpen. En als procesbegeleidster doe ik dat gewoon.” Aan het woord is Birgit De Bie, diëtiste van beroep én ook procesbegeleidster ondervoeding in 5 Vlaamse woonzorgcentra. "Toen ik hoorde over het project procesbegeleiding in woonzorgcentra en dat ze hiervoor nog procesbegeleiders voor ondervoeding zochten, heb ik niet getwijfeld."

We spreken Birgit in woonzorgcentrum De Notelaar in Beveren. Ze pakt er ondervoeding bij de bewoners aan, bijgestaan door themacoördinator Véronique. Birgit: “Veel mensen in woonzorgcentra zijn ondervoed, maar er wordt op vele plaatsen nog niet veel aan gedaan. Bij sommige bewoners zie je niet dat ze ondervoed zijn. Je merkt het pas als je ze grondiger screent en als je bloedtesten afneemt.”  

Stap voor stap, hap voor hap 

Sinds de start van de procesbegeleiding screenen ze de bewoners van De Notelaar en volgen ze hen nauwkeurig op. Wie daar nood aan blijkt te hebben, krijgt aangepaste voeding. Later zal Birgit de maaltijdomkadering bekijken en aanpassen. “Sommige bewoners vinden misschien dat ze hun avondmaaltijd te vroeg krijgen en dat de tijd tot het ontbijt zo te lang duurt. Misschien kunnen we dat aanpassen. Maar we gaan ook kijken of de eetruimte aangenaam is aangekleed. Of de tv of radio mag opstaan …”  

Foto Birgit De Bie

“Ik haal energie uit dit werk. Het doet me iets als ik vooruitgang zie bij bewoners, als hun gewicht stabiliseert, als ik de motivatie van het personeel zie. Dat samenwerken en samen vooruitgaan, dat is fijn.”

Birgit de Bie

Iedereen mee op de kar krijgen

Als procesbegeleider start je in een woonzorgcentrum een traject op maat op. Een uitdaging? Ja, maar geen onmogelijke. “Het is zeker spannend afwachten hoe het project gaat lopen. Want je brengt natuurlijk verandering in de dagelijkse werking en je weet niet goed hoe het team zal reageren. Maar eens het concreet werd in De Notelaar, eens alle bewoners waren gescreend en de voeding werd aangepast, werd alles plots heel zichtbaar voor iedereen. En iedereen krijgt dan zijn eigen rol en neemt een specifiek stukje op zich.”

Minimale investering, maximaal effect

Of dat nu veel tijd kost, zo’n procesbegeleiding? Birgit vindt van niet. “Door 65 uur verspreid over 2 jaar ergens aanwezig te zijn help je gigantisch veel mensen aan járen betere levenskwaliteit. Da’s een minimale investering voor een maximaal effect. En je komt met veel mensen in contact.” Birgit gaat elke maand zo’n 2 à 3 uurtjes langs in elk woonzorgcentrum dat ze begeleidt. “Doordat ik in verschillende woonzorgcentra kom, kan ik wat goed loopt op de ene plek gewoon meenemen naar de andere.”

Het verschil maken

Birgit werkt graag als procesbegeleider. “Ik haal energie uit dit werk. Het doet me iets als ik vooruitgang zie bij bewoners, als hun gewicht stabiliseert, als ik de motivatie van het personeel zie. Dat samenwerken en samen vooruitgaan, dat is fijn.” Of ze tips heeft voor (toekomstige) procesbegeleiders? Zeker: “Laat het op je afkomen, het loopt uiteindelijk wel los, op eigen tempo. In twee jaar tijd kan je echt veel doen. Als je ziet dat er draagvlak is, dat het personeel mee is met het verhaal, dan is dat gewoon leuk. En je helpt er echt mensen mee.”

Schuilt er ook een Birgit in jou, zit mensen helpen je in het bloed? Wil je voor ouderen het verschil maken door mee te timmeren aan een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid in woonzorgcentra? Word procesbegeleider! Gezond Leven is dringend op zoek naar procesbegeleiders voor de thema’s ondervoeding, mondgezondheid en val- en fractuurpreventie. Jij misschien? Aarzel niet. Meer info om je kandidaat te stellen vind je op onze projectpagina.