In de (beweeg)hoek staan was nog nooit zo leuk!

30.03.2018

Juf Sonia en Juf Kim staan in de derde kleuterklas van De Wijsneus in Oplinter. Zij gingen aan de slag met het educatieve pakket van Woogie Boogie. In de klas merkten ze dat je met kleine aanpassingen het zitgedrag van kleuters al flink kan veranderen. 

De school nam al enkele initiatieven om kinderen meer te laten bewegen. “We ontwierpen een tuin waar ze kunnen spelen en ravotten”, zegt juf Sonia. “Daarnaast organiseren we in samenwerking met Bloso naschoolse sportactiviteiten voor alle leeftijden.” Zelf nam Sonia ook al heel wat initiatieven om haar kleuters minder te laten zitten. “Een paar rondjes rond de speelplaats doet de kindjes goed, ze vragen er spontaan naar.”

Beweeghoek in de klas  

Sonia merkte dat je met kleine aanpassingen het zitgedrag van kleuters sterk kan veranderen. Zo richtte ze in haar klas een bewegingshoek  op, waardoor de kindjes minder zitten. “De kleuters voelen zich hier heel goed bij. Ze vragen zelfs aan hun ouders om schoenen aan te trekken die makkelijk aan en uit gaan om sneller in de beweeghoek te zijn. We plaatsten hogere tafels zodat kleuters rechtstaand moeten spelen en zo creëren we meer ruimte.”

Bewegen met wiskunde  

In de toekomst wil Sonia graag bewegingsverhalen introduceren op de speelplaats. Ze wil zich voornamelijk focussen op ‘lerend bewegen’, ook weer een manier om het lange stilzitten te doorbreken.  “Bewegen integreren in wiskundige en talige activiteiten lijkt me een leuk idee. We kunnen bijvoorbeeld opdrachtkaartjes gebruiken zoals ‘spring twee keer naar voor’ of ‘huppel als een paardje drie keer rond de tafel’. Lijkt me heel plezierig!”

Wil jij je kleuters ook minder lang laten zitten en meer laten bewegen? Vraag dan het Woogie Boogie klaspakket aan.