Jelle Beeckman wordt het gezicht van ‘Week van de Peulvrucht’

06.02.2025

Heb jij al kennisgemaakt met Lady Linze, Kinky Kidney en Witte Wendy? Nee? Dan stellen we ze graag voor, want zij zijn de sterren van de nieuwe ‘Week van de Peulvrucht’. Onder het deskundige oog van ambassadeur Jelle ‘The Messy Chef’ Beeckman zal deze keukenbrigade van 10 tot 16 februari de veelzijdigheid van peulvruchten in de kijker zetten tijdens de online campagne. “Peulvruchten zijn geen gebruikelijk ingrediënt uit de Belgische keuken. Daarom weten mensen niet altijd wat ze ermee moeten doen”, zegt Jelle.

Peulvruchten, zoals linzen, kidneybonen, witte en rode bonen en kikkererwten, worden in steeds meer wetenschappelijk onderzoek en internationale voedingsrichtlijnen naar voren geschoven als het voedsel van de toekomst: niet alleen zitten ze tjokvol nuttige voedingsstoffen, ze dragen ook bij aan een duurzame voedselketen. Sinds 2017 hebben ze een duidelijke plaats in de donkergroene laag van de voedingsdriehoek. Toch zijn Lady Linze, Kinky Kidney, Witte Wendy en de rest van de familie Peulvrucht in veel Vlaamse huishoudens nog te weinig bekend. Met de Week van de Peulvrucht wil het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, met de steun van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij en het Departement Zorg, daar verandering in brengen. Hoe? Door consumenten bewust te maken van de gezondheids- en milieuvoordelen van deze ‘superfoods’. Op 10 februari is het Wereldpeulvruchtendag van de Verenigde Naties en dus de officiële start van Week van de Peulvrucht 2025.

Ambassadeur Jelle Beeckman: “Nog te veel vooroordelen”

Jelle Beeckman, bekend om zijn laagdrempelige en creatieve kookstijl, is ambassadeur van de campagne. Hij laat zien hoe eenvoudig en smakelijk het is om peulvruchten in dagelijkse gerechten te verwerken. “Er bestaan nog veel vooroordelen over peulvruchten”, zegt de kok. “Dat het armeluiskost is. Dat het niet goed is voor de maag. Dat je er de hele dag van op het toilet zit. Het wordt ook vaak gezien als iets winters, bonen in een cassoulet bijvoorbeeld. Terwijl je het ook perfect in zomerse gerechten kan gebruiken. In Italië serveren ze bijvoorbeeld cannellinibonen met citroen, olijfolie en een goed stuk brood. Dat is superlekker. Maar daar denken Vlamingen niet altijd aan.”

“Het is ook geen klassiek ingrediënt uit de Belgische keuken dus mensen weten niet altijd wat ze ermee moeten doen. Een initiatief als de Week van de Peulvrucht kan helpen om peulvruchten populairder te maken en daar zet ik graag mijn schouders onder.” Zo zal Jelle recepten met peulvruchten delen in een receptenbundel die je gratis kan downloaden op de campagnepagina van Gezond Leven.

Kookbattle in Gent

Jelle nam eind januari ook deel aan een ‘kookbattle’ waarbij de vaste bezoekers van buurtrestaurant Parnassus in Gent zijn gerechten met peulvruchten konden proeven. Het filmpje is te zien op de campagnepagina.

De Week van de Peulvrucht richt zich dit jaar in het bijzonder op mensen die nog niet vertrouwd zijn met peulvruchten en/of nog een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken richting gezondere voedingsgewoontes, zoals fervente vleeseters of fastfood liefhebbers. “Ook peulvruchten kunnen honderd procent comfort food zijn”, zegt Jelle. “Doe bijvoorbeeld eens kikkererwten in je pita of op je pizza. Ze geven romigheid aan je gerecht, ze binden je saus en ze nemen heel veel smaak op.”

Waarom peulvruchten?

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vezels, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen. Ze zijn daardoor heel voedzaam en een perfect alternatief voor dierlijke producten. Bovendien hebben ze een lage milieu-impact. Door vaker peulvruchten te eten, dragen we niet alleen bij aan onze eigen gezondheid, maar ook aan een duurzamere wereld. Wist je trouwens dat peulvruchten ook in Vlaanderen worden geteeld? De opbrengst is vandaag misschien nog beperkt, maar toch zijn er al enkele pioniers die hiermee aan de slag gaan, zoals Thomas Truyen, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen.

Met de Week van de Peulvrucht werkt Gezond Leven mee aan de realisatie van de Vlaamse eiwitstrategie en de Green Deal Eiwitshift, twee initiatieven van de Vlaamse overheid voor een transitie naar meer duurzame eiwitten in productie en consumptie.