KAA Gent moedigt Buffalo’s aan om over hun problemen te praten

05.09.2017

“Buffalo’s blijven er niet mee zitten”. Zo luidt de nieuwe campagne over geestelijke gezondheid die het Vlaams Instituut Gezond Leven zondag 27 november samen met voetbalclub KAA Gent en Logo Gezond Plus lanceert. De campagne wil het taboe rond mentale problemen bij mannen helpen doorbreken.

In 4 korte filmpjes getuigen vier bekende Buffalo’s – sportpsychologe Eva Maenhout, coach Hein Vanhaezebrouck, speler Brecht Dejaegere en voorzitter van de supportersfederatie Dirk Vos – over hun mindere momenten en hoe zij daarmee omgaan. Hiermee wil eersteklasser KAA Gent mentale problemen bij zijn (mannelijke) supporters bespreekbaar maken. De filmpjes worden op zondag 27 november de wereld ingestuurd.

“De dag van vandaag rust er nog een behoorlijk groot taboe op mentale problemen, en dan vooral bij mannen. Zij houden zich liever sterk: hulp zoeken of praten over problemen lijkt een teken van zwakte. En waar beter mannen bereiken dan in een voetbalstadion?”, zegt Joeri Vannyvel, stafmedewerker bij het VIGeZ. 

Sensibilisering

Tijdens de thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk op zondag 27 november staat staat de Ghelamco Arena in het teken van de campagne. Overal hangen reuzengrote banners met enkele quotes uit de getuigenissen van de vier bekende Buffalo’s. Ook op de beeldschermen in het stadion zijn de quotes zichtbaar. Supporters met de fiets krijgen fietszadelhoezen mee, net als buttons met de campagneslogan. Op een wensmuur in de supporterspromenade kunnen supporters neerschrijven hoe zij omgaan met tegenslagen. 

In het komende jaar zal KAA Gent ook infosessies over geestelijke gezondheid organiseren. Het volledige aanbod is terug te vinden op www.geestelijkgezondgent.be.  

Communitywerking

Met de communitywerking ‘Voetbal in de stad’ wil KAA Gent een maatschappelijke meerwaarde creëren voor de Gentenaars. “Via de projecten ‘Buffalo Bustels’, Homeless Blue White en Geestige Buffalo’s zetten wij al enkele jaren in op het thema geestelijke gezondheid”, zegt Wim Beelaert, coördinator van Voetbal in de stad vzw. “Met de huidige campagne willen we dat nog eens extra in de verf zetten.”
“Deze campagne past overigens perfect in het project ‘Blijf er niet mee zitten’, waarmee de stad Gent al enkele jaren de veerkracht bij de Gentenaars wil verhogen” vult Wout Stevens van Logo Gezond Plus aan. 

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Een kwart van de Vlamingen wordt geconfronteerd met psychische problemen. We stellen vast dat er vaak geen of pas na lange tijd hulp wordt gezocht. Deze campagne helpt mee het taboe, dat nog steeds rust op geestelijke gezondheidsproblemen, te doorbreken zodat mensen sneller hulp zoeken.” 

Fit in je Hoofd

De campagne verwijst de supporters door naar www.fitinjehoofd.be, een online coaching platform van de Vlaamse overheid die je op basis van 10 eenvoudige stappen leert je veerkracht te verhogen en eventueel hulp te zoeken.

Ook Cercle Brugge organiseert in december tijdens één van zijn thuiswedstrijden de campagne, met als slogan ‘Groen-zwart blijft er niet mee zitten’.

Na afloop wordt de campagne in beide clubs geëvalueerd. Daarna is het de bedoeling om de campagne over heel Vlaanderen uit te rollen zodat ook andere geïnteresseerde voetbalclubs zich voor het thema geestelijke gezondheid kunnen inzetten.