De halfhalf-tips van tv-kok Loïc Van Impe: "Kleine aanpassingen maken het verschil"
Loïc Van Impe is zot van koken en heeft een passie voor smaak. Het liefste wat hij doet, is experimenteren in de keuken. Als tweetalige televisie-kok en auteur van drie kookboeken inspireert hij heel België om lekkere, smaakvolle gerechten op tafel te zetten. We vroegen hem wat hij vindt van de nieuwe halfhalf-richtlijn. Die geeft de Vlaming een duwtje richting meer plantaardig eten.
Waarom is de halfhalf-richtlijn volgens jou een goed idee?
"Ik denk dat we ergens moeten beginnen. Het gaat niet goed met het klimaat en het milieu. Daarom moeten we ons voedingspatroon en onze manier van consumeren aanpassen. Halfhalf is een ambitieuze doelstelling, maar het kan geen kwaad om hoog te mikken en hier naartoe te streven. Ik geloof hard in een softe aanpak waarbij we de massa kunnen motiveren om hun eetgewoonten een beetje aan te passen."
Op welke manier pas jij halfhalf toe in je dagelijkse maaltijden?"
"Mijn vrienden en ik eten voor 80 procent plantaardig. We zijn daar heel bewust mee bezig. Maar we gebruiken wel nog af en toe melkproducten. Kaas en boter zijn smaakmakers. En voor de rest gebruik ik mijn verstand: ik eet gevarieerd, dan wordt mijn bord sowieso gezonder. Ik vertrek van rauwe groenten en bouw van daaruit mijn gerechten op. Dan kan ik veel beter inschatten wat ik eet, iets wat helemaal niet het geval is bij kant-en-klare gerechten waar je vaak niet goed weet wat erin zit. Dit werkt voor mij én geeft me een goed gevoel."
"Ik geloof in een stapsgewijze aanpak. In mijn laatste kookboek vind je plantaardige gerechten waarmee ik stapjes zet richting halfhalf"
Loïc Van Impe, tv-kok
En je beroep? Heeft halfhalf daar ook al een plek?
”Nee, nog niet.Ik geloof niet in drastische verandering. We moeten dit stapsgewijs aanpakken. In mijn tv-programma's maak ik elke week minstens één gerecht zonder vlees of vis. Meestal zijn het er zelfs twee. In mijn laatste kookboek,’ Loïc voor de vrienden’, vind je ook een aantal plantaardige gerechten waarmee ik stapjes zet richting halfhalf.”
Promoot je het ook nog op andere manieren?
“Ja, afgelopen zomer op Rock Werchter bijvoorbeeld. In de smaakfabriek op de festivalwei kookten we rond het thema ‘straffe streek’: we zetten ambachtelijke lokale producten op het menu tegen een betaalbare prijs. Eén van die dagen was helemaal plantaardig, de andere drie dagen werkten we mee aan halfhalf door de vleesporties niet te overdrijven en gerechten klaar te maken met minder, maar beter vlees. Dat was meteen ook goed voor de portemonnee van ons publiek.”
"Gebruik gerust dierlijke producten, maar dan wel als smaakmaker. Zo hoef je je gerecht niet per se volledig plantaardig te maken"
Loïc Van Impe, tv-kok
Wat is je favoriete plantaardige gerecht?
“Daarvoor verwijs ik graag naar de keukens uit het Midden-Oosten, zoals de Syrische en Libanese. Maar ook naar de Noord-Indische keuken. India heeft één van de grootste bevolkingen ter wereld. En een heel groot deel daarvan eet al millenia plantaardig. De Noord-Indische keuken draait helemaal rond groenten, specerijen en peulvruchten. Daarmee kan je een waaier aan gerechten maken die nooit gaan vervelen. Er is daar een grote rijkdom aan planten en specerijen waar ik creatief mee wil koken en waar ik nog veel van kan leren.”
Loïc's halfhalf-tips voor tijdens het koken
- Gebruik gerust dierlijke producten, maar dan wel als smaakmaker. Zo hoef je je gerecht niet per se volledig plantaardig te maken. Doe bijvoorbeeld een lepeltje parmezaan en boter bij je risotto om hem wat meer pit te geven. Hetzelfde met vleesproducten: hou je van de smaak van kotelet met aardappelen en broccoli? Bak dan in plaats van die kotelet enkele spekblokjes krokant, samen met je aardappelen en broccoliroosjes. Op die manier creëer je een nieuw gerecht met je favoriete smaken én met een kleinere impact.
- Challenge jezelf door één groente te nemen en hier drie bereidingen mee te maken: een rauw, een warm en een gepekeld gerecht. Dan merk je pas wat je allemaal met een wortel kan doen: fijn in een slaatje, grillen met wat tijm of pekelen met een beetje suiker en azijn. Probeer je ingrediënt op verschillende manieren klaar te maken. Pas wel op met aubergine en aardappelen. (knipoogt) Het is niet echt aangeraden die rauw te consumeren.
- Google is mijn beste vriend, en het kan zeker ook de jouwe worden. Zoek maar eens naar Noord-Indische gerechten. Ook uit kookboeken haal ik inspiratie. Of vraag het aan ChatGPT: 'schrijf een plantaardig recept zoals Loïc in Zot van Koken'.
Loïc's halfhalf-tips voor tijdens de boodschappen
- Koop heel gevarieerd en zonder plan. Trek naar de supermarkt, ga zonder lijstje helemaal los in de groenterayon, stop alles in de koelkast en bekijk dag per dag wat je ermee doet. Zo word je creatiever in de keuken.
- Koop liefst zo lokaal mogelijk en probeer ervoor te zorgen dat wat je koopt Belgisch is. Op die manier leer je de seizoenen kennen en weet je beter welke groenten en fruit bij welk jaargetijde horen. Is het seizoen voorbij en vind je geen verse Belgische bessen meer? Koop ze dan diepgevroren.
- Lees het voedingsetiket. Zo weet je beter wat er allemaal inzit. Soms zie je dat bepaalde producten toch veel suiker of vetten bevatten, of net veel eiwitten. Op die manier vergroot je je kennis over wat je in je mond steekt.