Nieuw online platform helpt Vlamingen om hun mentaal welbevinden te versterken

07.09.2020

De coronacrisis heeft ieders leven stevig door elkaar geschud. Ook mentaal valt de situatie zwaar: sommigen verloren hun job, vielen zonder sociaal netwerk, moesten afscheid nemen van dierbaren … Met stress, angst, eenzaamheid tot gevolg. De toekomst is voor velen onzeker, mensen hebben nood aan houvast. Daarom wordt checkjezelf.be nu uitgebreid met tips, info en oefeningen om goed voor jezelf te (blijven) zorgen. Verschillende (bekende) Vlamingen delen er ook hun eigen ervaringen. Het initiatief komt van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, en kadert in zijn actieplan ‘Zorgen voor Morgen’.

Corona heeft grote impact op mentaal welbevinden

www.checkjezelf.be is opgebouwd rond 6 specifieke thema’s: eenzaamheid, angst, stress, verlies, veerkracht en burn-out. Waarom net deze zes? “Het hele coronagebeuren heeft deze thema’s jammer genoeg bijzonder actueel gemaakt.” vertelt Dr. Veerle Soyez, senior stafmedewerker geestelijke gezondheidsbevordering bij Gezond Leven. “De crisis heeft mensen vereenzaamd, bang gemaakt, de controle doen verliezen … Veel mensen zijn op zoek naar een houvast, naar hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan. En dat vinden ze onder andere op checkjezelf.be.” Het platform checkjezelf.be is er voor iedereen vanaf 16 jaar die vragen heeft over zijn of haar mentaal welbevinden. Of uitdagingen ondervindt op dat vlak.

Informatie, tips en oefeningen

Het online platform is een onderdeel van het actieplan Zorgen voor Morgen. Minister Beke: “Het biedt een vervolg op de Check jezelf-campagne die de Vlaamse overheid eerder dit jaar tijdens de lockdown lanceerde. De 6 tips om goed voor jezelf te zorgen werden uitgebreid met verdiepende informatie, tips van experten en getuigenissen, gebundeld per thema.” Je kan er ook praktisch aan de slag met de thema's, via eenvoudige oefeningen. Zo zijn er oefeningen om je emoties toe te laten en te accepteren, je sterktes te leren kennen of om hulp te leren vragen.

(Bekende) Vlamingen delen hun ervaringen

Verschillende Vlamingen delen hun persoonlijke verhaal op checkjezelf.be. Zes bekende Vlamingen doen hetzelfde in een videoboodschap. Zo gaat Europees kampioen boksen Junior Bauwens in op wat veerkracht voor hem betekent. Radiopresentatrice Ann Reymen vertelt wat stress met haar doet en hoe ze het onder controle krijgt. Auteur Kristien Hemmerechts deel haar ervaringen met verlies en collega-auteur Herman Brusselmans heeft het over de angstperiodes in zijn leven. Presentatrice Evi Hanssen haalt haar meest eenzame periode opnieuw boven en de Belgisch-IJslandse kok Dagny Ross spreekt zonder schroom over de jaren waarin ze tegen een burn-out vocht én die ook overwon.

Ook geven verschillende experten uitleg en concrete tips in korte videoboodschappen. Psychiater Dirk De Wachter praat over eenzaamheid, rouwspecialist Manu Keirse over verlies, professor psychologie Bram Vervliet spreekt over angst en prof. Dr. Elke Van Hoof gaat in op veerkracht, stress en burn-out.

Checkjezelf.be wordt gelanceerd op 7 september. Tegelijkertijd start er een campagne op sociale media. Vier weken lang zullen de verschillende videoboodschappen van de bekende Vlamingen en de experten op Facebook, Instagram en YouTube worden verspreid.