Nieuw receptenplatform helpt Vlaming gezond en lekker eten

30.01.2020

Bijna 1 op de 2 Vlamingen zou het makkelijker vinden om gezond te eten als hij hierin ondersteuning kreeg: een receptenwebsite, -app of kookboek. Die groep heeft geluk. Vandaag lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven Zeker Gezond. Een gloednieuw receptenplatform in de vorm van een website en app, met meer dan 1000 recepten: lekker, eenvoudig en mét gezondheidsgarantie.

Mensen die graag wat gezonder willen eten maar daarbij nog ondersteuning missen, hebben nu een betrouwbaar kompas. In de wildgroei aan voedingshypes, gezondheidsclaims, kookboeken en receptenwebsites, onderscheiden zekergezond.be en de bijhorende app zich met gegarandeerd gezonde, eenvoudige én lekkere recepten.  

Voedingsexperte Loes Neven (Vlaams Instituut Gezond Leven): “De nood aan gezonde recepten was hoog. In 2017 lanceerden we de omgekeerde voedingsdriehoek. Die vertelt je wat je best eet. Maar al snel bleek de Vlaming ook nood te hebben aan advies over hoe je dat kan doen. Veel mensen vroegen of we ook gezonde recepten in de aanbieding hadden. In 2017 was dat nog niet het geval. Vandaag wel, dankzij zekergezond.be.“

In lijn met de voedingsdriehoek 

Bij de ontwikkeling van het platform werkte Gezond Leven samen met partners: Ferm (het vroegere KVLV), NICE (Lekker van bij ons), Eva vzw en het Nederlandse Voedingscentrum. Zij selecteerden met zorg recepten uit hun aanbod. De voedingsexperts van Gezond Leven toetsten die recepten nauwkeurig af aan een set gezondheidscriteria, gebaseerd op de voedingsdriehoek. Recepten die voldeden, werden opgenomen in het platform. Loes Neven: “Onze garantie op gezonde recepten, is dus geen loze belofte. We gingen grondig en systematisch te werk.”

Voor elk wat wils 

Een grote troef van zekergezond.be en de bijhorende app is de diversiteit aan recepten. Van Vlaamse kost tot meer exotisch of vegetarisch: iedereen zal er zijn gading vinden. Bovendien ondersteunt het platform mensen bij de planning en aankoop van voeding. “Gebruikers kunnen recepten toevoegen aan een persoonlijk weekmenu en de ingrediënten die nodig zijn voor ingeplande recepten direct omzetten in een handig boodschappenlijstje”, aldus Loes.

Ook Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke is tevreden: “Met de beleidsdoelstelling ‘de Vlaming leeft gezonder in 2025’ zetten we in op preventie. Dat doen we onder andere door gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren. Het is niet de bedoeling om als overheid te bepalen wat er op je bord ligt. We willen wel helpen om van de gezonde keuze de gemakkelijkste te maken. Met deze app kan dat heel concreet.”

Promotiecampagne

Het platform wordt vandaag gelanceerd met een tv-spot en een socialmediacampagne. Loes Neven: “We rekenen alle mensen die in Vlaanderen wonen tot onze doelgroep, maar in het bijzonder richten we ons op jonge gezinnen met thuiswonende kinderen. Tijdens testfases bleek dat die groep nood heeft aan inspiratie, structuur en gezonde recepten, vooral omdat ze gezond willen koken voor de kinderen. Zeker Gezond speelt hier mooi op in.” 

Succes in Nederland 

Twee jaar geleden lanceerden onze noorderburen een gelijkaardig platform. In Nederland werd de receptenapp hieraan verbonden al 100.000 keer gedownload. Ook daar lijken mensen op zoek te zijn naar lekkere, gezonde recepten met een kwaliteitslabel. “Dat succes willen we natuurlijk ook in Vlaanderen bereiken” zegt Loes Neven. “We hopen dat ons platform uitgroeit tot dé referentie voor gezonde en lekkere recepten.” 

Het gezonde receptenplatform Zeker Gezond kwam tot stand met steun van het Agentschap Zorg & Gezondheid (Vlaamse overheid) en het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Met PIO wenst de Vlaamse overheid overheidsopdrachten meer in te zetten voor innovatie. Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits maakt jaarlijks 5 miljoen euro vrij voor PIO. Meer info vind je op de achtergrondpagina van Zeker Gezond.