Nieuwe adviezen van Hoge Gezondheidsraad bevestigen voedingsdriehoek

01.10.2019

De Hoge Gezondheidsraad brengt vandaag nieuwe adviezen over gezonde voeding uit. En die adviezen liggen volledig in lijn met de aanbevelingen van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Er wordt vooral aangeraden om meer volle granen, groenten, fruit, peulvruchten en noten te eten en minder zout.

Abstract wordt concreet 

Niemand haalt een portie calcium, een kilo koolhydraten of een potje verzadigde vetten in de winkel. Maar wél melk, groenten, noten ... Want we kopen voedingsmiddelen, geen voedingsstoffen. Die denkwijze trekt de Hoge Gezondheidsraad nu door in zijn nieuwe adviezen. Want overal groeit de overtuiging dat een voedingsmiddel meer is dan de som van de voedingsstoffen waaruit het is opgebouwd. Gezond Leven hanteerde deze holistische visie op gezonde voeding al in 2017, bij de opmaak van de voedingsdriehoek.  

100 % in lijn met voedingsdriehoek 

De nieuwe adviezen van de Hoge Gezondheidsraad bevestigen de aanbevelingen van de voedingsdriehoek. Ze geven aan voor welke voedingsmiddelen er voldoende bewijs is dat ze de gezondheid bevorderen of net negatief beïnvloeden. 

“Zo benoemt de Hoge Gezondheidsraad de consumptie van volle granen, groenten en fruit, peulvruchten en noten als prioritair voor de gezondheid. In de voedingsdriehoek vind je die terug in de donkergroene zone. De aanbeveling is dus om hier in verhouding meer van te eten”, vertelt Loes Neven, stafmedewerkster gezonde voeding van Gezond Leven.  

De Hoge Gezondheidsraad adviseert daarnaast om de consumptie van gesuikerde dranken, zout en bewerkt vlees te beperken. Loes Neven: “Ook dit ligt in lijn met de voedingsdriehoek: die producten bevinden zich in de rode zone. Je eet of drinkt er dus liefst zo weinig mogelijk van.”  

Foto Website

Ook advies over dagelijkse hoeveelheden 

Waar mogelijk geeft de HGR ook advies over de aan te raden consumptiehoeveelheden voor volwassenen.  

Gezond Leven: “Wij krijgen sinds de lancering van de voedingsdriehoek van veel diëtisten en andere professionals de vraag naar aanbevelingen over hoeveel iemand van de verschillende voedingsmiddelen nodig heeft op dag- of weekbasis. We zullen dit in de komende maanden ontwikkelen op basis van de adviezen van het HGR. En dit voor verschillende leeftijdscategorieën.”   

In de praktijk  

De adviezen van de Hoge Gezondheidsraad richten zich vooral tot professionals, zoals artsen en voedingsdeskundigen die ze aan hun patiënten kunnen doorgeven. Maar ook de gewone burger heeft er baat bij. De Hoge Gezondheidsraad rekent op regionale instanties zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven om de adviezen bevattelijker te maken en om te zetten in de praktijk. Dat doet Gezond Leven o.a. via de voedingsdriehoek en door te communiceren over gezonde voeding.  

“We lanceerden vorige week nog een ludieke campagne om de Vlaming aan te moedigen en te inspireren om vaker peulvruchten op het menu te zetten. Ook komt er begin volgend jaar nog een app met gezonde recepten.” 

Daarnaast werkt Gezond Leven verder aan het creëren van een omgeving waarin het makkelijk wordt om gezond te eten. Zo streven we naar een gezond voedingsaanbod in o.a. scholen, op de werkplek en in sociale voedselvoorzieningen.