Op 1 oktober start de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

29.09.2023

Van 1 tot 10 oktober vindt ook dit jaar opnieuw de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Samen met een 800-tal organisaties zetten het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, de Vlaamse Logo’s en Te Gek!? het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken en het taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken: daar gaan we voor!

#samenveerkrachtig

In 2023 doen maar liefst 800 organisaties mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Ze organiseren evenementen in het teken van mentale gezondheid en psychische kwetsbaarheid, nodigen gastsprekers uit of doen andere verbindende acties onder het motto #samenveerkrachtig. Zoals elk jaar maken organisaties onze inspirerende spreuken zichtbaar in het straatbeeld. Dit jaar springt de campagne extra in het oog door onze spiegelstickers die ramen en spiegels op duizenden plekken in Vlaanderen opfleuren met de quote “Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn”.

Gent is één van de vele steden die een grootschalige spiegelactie organiseert met de sticker van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Daarnaast ontwierpen ze ook hun eigen sticker met als quote “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”. De stickers zullen te zien zijn in Gentse winkels, restaurants, bars, liften, openbare gebouwen, … Je vindt ze ook op verschillende markten in Gent, waar ze aan gekke spiegels hangen. Deze stickers werden door minister Hilde Crevits en de Gentse schepenen Ruddy Coddens en Isabelle Heyndrickx bevestigd. De gekke spiegels werden ook gebruikt door Dominique Van Malder, aka Dompi, in een straatinterview.

Minister Hilde Crevits had alvast een mooie boodschap voor de Vlaming: “Jezelf accepteren is een groeiproces. Door de jaren heen heb ik geleerd om een beetje zachter te zijn en tevreden te zijn met mezelf”, aldus Crevits. “Maar ik ben wel over een berg moeten geraken om mezelf te durven zijn, ook in mijn functie.”

Over heel Vlaanderen gaan er duizenden activiteiten door tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Zo zijn er op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 de eerste Open Geestdagen. De geestelijke gezondheidszorg zet dat weekend in Vlaanderen en Brussel voor het eerst de deuren wijd open voor het publiek. Alle andere activiteiten staan verzameld op de website www.samenveerkrachtig.be/kalender

Iedereen z’n eigen kracht

Vorig jaar stond de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’ en daar gaan we dit jaar mee verder. “We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend”, zegt Marlien De Coen, stafmedewerker bij Te Gek!?.

Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om hun kracht te ontdekken, roepen we hen op om samen trots te zijn op deze krachten - groot en klein - en om ze ook in te zetten om anderen te helpen. “Als we die gewoontes inbouwen in ons dagelijks leven krijgt ons geluksgevoel een enorme boost volgens de geluksdriehoek”, vertelt Eline De Decker, stafmedewerker bij Gezond Leven.