Oudste deelnemer 10.000-stappenclash Joske Van Bos (98)

11.06.2018

De prijs voor ‘oudste deelnemer van de 10.000-stappenclash’ gaat naar Josephina  Van Bos uit Mechelen, beter bekend als Joske. Volgende week wordt ze … 98. 

Foto Joske Van Bos 1

"Ik ga blijven stappen, tegen de stijve benen"

De bewoners van Woonzorgcentrum Hof Van Egmont in Mechelen schreven zich in  voor de 10.000-stappenclash. Een maand lang werd er dagelijks een kleine en grote wandeltoer uitgestippeld. Joske Van Bos was elke dag paraat voor de grote toer. 

Joske, de grote toer?

“Waarom niet? Elke dag startten we rond tien uur en wandelden we in groep een dik halfuur. Het was ook een goede manier om eens andere mensen te ontmoeten. Ik kom overeen met iedereen. Soms ging ik ook in de namiddag alleen nog een toertje doen. Hier wat rond ‘den blok’. Ik wandel met mijn rollator, zonder voel ik me niet veilig genoeg.”

Sportieve sandalen

Hoe groot was de wandelgroep?

“O, dat was altijd anders. Soms 15 man, soms wat minder. De ene dag is de andere niet, zeker niet als je wat ouder wordt. Het eerste waar sleet op komt als je ouder wordt zijn de pootjes (lacht). Maar ik heb goed volgehouden, in totaal heb ik 62.000 stappen gezet. Op mijn sandalen, want die zitten het best.”

Je wist blijkbaar ook het een en ander over 10.000 stappen?

“Wees maar zeker. Elke dag hing er een affiche met een vraag over 10.000 stappen. Bijvoorbeeld hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het stappen. Ik was de enige die op het einde alle vragen juist had. Als ik het niet wist, zocht ik het op internet. In mijn kamer heb ik een laptop, daar ben ik graag mee bezig. Het hielp mij nu ook om de antwoorden op te zoeken. Een mens moet zijn plan trekken, vind je niet ?”

Volledig akkoord. Ga je nu blijven wandelen?

“Mag ik eerlijk zijn? De laatste dag van de actie was ik blij dat het gedaan was, want het vraagt best wel wat. Maar nu het gedaan is, mis ik het al. Dus ik ga blijven stappen, anders krijg je toch maar stijve benen. En in een rolstoel wil ik niet belanden.”

Foto Joske Van Bos 2

"Bezig blijven is de beste remedie tegen oud worden"

Joske Van Bos

Mijn man en ik waren een goed team

Was je vroeger eigenlijk ook al zo actief?

“Ik ben geen ‘stilzitter’. Jarenlang deed ik boekhouding en administratie in een meubelzaak. Daar leerde ik ook typen, het toetsenbord van mijn laptop heeft daarom maar weinig geheimen! We kwamen ook graag buiten, mijn man en ik, samen gingen we vaak op pad. Ook gewoon uitstapjes in onze thuisstad Mechelen. Mijn man is helaas al meer dan twintig jaar overleden, maar ik mis hem nog elke dag. Zoiets gaat niet voorbij. We waren een goed team.”

Volgende week word je 98. Wat is je geheim?

“Er zijn geen wondermiddelen. Mijn advies is: leef matig. Niet buitensporig veel eten, ook niet te veel alcohol drinken en al zeker van de sigaretten blijven. Bezig zijn is ook goed. Ik was altijd bezig, nu nog eigenlijk, met de mogelijkheden die ik heb. Ik lees, brei, schilder, vul kruiswoordraadsels in. Om negen uur ’s avonds is mijn kaars wel uit, maar voor de rest voel ik me tiptop.”

Gelukkige 98ste, Joske!