Schools4Health: waarom élke school in Europa moet inzetten op gezondheid en welzijn
Scholen in Europa staan onder druk. Leerprestaties dalen, overgewicht en mentale gezondheidsproblemen nemen toe en ongelijkheid groeit. Deze uitdagingen vragen om een structurele en duurzame aanpak die verder gaat dan het klaslokaal. Daarom pleit Gezond Leven samen met EuroHealthNet en partners voor de toepassing van de Health Promoting School (HPS)-aanpak in heel Europa.
Kinderen brengen een groot deel van hun tijd op school door. Een gezonde schoolomgeving bevordert niet alleen betere leerresultaten, het draagt ook bij aan sociale gelijkheid en heeft positieve korte en langetermijneffecten op ieders gezondheid. Dit thema staat dan ook hoog op de agenda van de Europese Commissie en de WHO:
“Gezondheidsbevorderende scholen zijn cruciaal om elk kind de kans te geven zijn volledige potentieel te bereiken.”
Tijdens de conferentie van het Schools4Health-project in Brussel, georganiseerd door Gezond Leven en EuroHealthNet, werd de HPS-aanpak nieuw leven ingeblazen. Verschillende experten van de WHO, UNESCO, UNICEF, de Europese Commissie, diverse gezondheids- en onderwijsinstellingen en leden van de schoolgemeenschap (directie, leerkrachten en leerlingen) kwamen samen met een duidelijke boodschap: gezondheid en welzijn moeten deel uitmaken van het DNA van elke school. De HPS-aanpak biedt tools en handvaten die hun meerwaarde hebben bewezen. Het gaat niet om losstaande initiatieven zoals het aanbieden van gezonde maaltijden, actieve pauzes of een projectdag rond pesten. Maar wel om een integrale benadering. Op die manier werkt de HPS-aanpak stap voor stap toe naar een schoolcultuur waarin gezondheid, welzijn en educatie hand in hand gaan en elkaar versterken.
Hoe zit het in onze Vlaamse scholen?
Vlaanderen heeft al een jarenlange traditie van gezondheidsbevordering op school. Gezond Leven verspreidt en implementeert diverse materialen en methodieken, zowel praktijkgericht als beleidsondersteunend. Denk maar aan Snack & Chill, gericht op het secundair onderwijs, met als doel leerlingen gezonde, aantrekkelijke en betaalbare dranken en tussendoortjes aan te bieden. Maar liefst drie van de zes landen van het Schools4Health-consortium kozen deze methodiek uit 25 voorstellen. Snack & Chill werd ondertussen in tien van de zestien betrokken scholen geïmplementeerd, waaronder Andalusië. Ook bij ons is dit verhaal nog lang niet afgelopen: vijf jaar na de lancering van Snack & Chill schreven 128 Vlaamse scholen zich dit jaar opnieuw in voor dit project, dat veel ruimer reikt dan enkel de kernfocus op gezonde voeding.