“Sta op 10 oktober om 10 uur 10 minuten recht!”

09.10.2019

Die oproep komt van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Ergonomievereniging. Beide organisaties vragen alle mensen met een zittend beroep om op 10/10 om 10 uur 10 minuutjes recht te staan. Eigenlijk vragen ze iedereen om te ‘wisselwerken’. Dat betekent het zitten collectief te onderbreken door even recht te staan of te bewegen. “Wie meer dan 10 uur per dag zit, heeft meer kans op vroegtijdig overlijden.”

Minder zitten voor een betere gezondheid

De Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag neer. Bij bedienden loopt dit cijfer op tot 11 uur. Wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35% meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Veel mensen kunnen zich minder concentreren en voelen zich minder energiek tijdens een ‘zitmarathon’. Voor een goede gezondheid zou je elk half uur even moeten rechtstaan. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, rugpijn, overgewicht en diabetes type 2.

Bijna 3 op de 4 Vlamingen willen meer bewegen

Uit een recente peiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat bijna 3 op de 4 Vlamingen meer willen bewegen of minder lang stilzitten. Maar waarom doen we dat dan niet? “Neerzitten zit ingebakken in onze cultuur”, zegt Wim Ponsaert van de Vlaamse Ergonomievereniging. “En tijdens een vergadering op het werk wordt er raar opgekeken als een collega even rechtstaat. Er zijn al bedrijven die hierin actie ondernemen, maar toch is dit nog niet wijdverspreid.” 

101010: oproep om te wisselwerken

Daarom roepen de Vlaamse Ergonomievereniging en het Vlaams Instituut Gezond Leven iedereen met een zittende job op om op 10 oktober om 10 uur stipt te ‘wisselwerken’. Dat betekent: het zitten 10 minuten onderbreken en rechtstaan of bewegen. 

“Met deze actie willen we van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers zitten en staan afwisselen tijdens vergaderingen, of zitten en staan afwisselen aan hun bureau”, licht Femke De Meester, stafmedewerker sedentair gedrag bij Gezond Leven toe. 

‘Wisselwerken’ is een neologisme dat dringend zijn intrede moet vinden in bedrijven. “Ooit was ‘flexwerken’ door niemand gekend, nu doet bijna iedereen het. Deze manier van werken vindt alsmaar meer ingang op de werkvloer. En dat willen we voor wisselwerken ook. Voorwaarde is wel dat het op een doordachte manier wordt ingevoerd, en geïntegreerd wordt in het gezondheidsbeleid van het bedrijf.”

“Wisselwerken vraagt niet veel energie of ingrijpende veranderingen. Hoewel zit-sta-bureaus ideaal zijn om zitten en staan af te wisselen, kan je ook zonder aan wisselwerken doen. Rechtstaand telefoneren, een glas water halen of naar je collega stappen in plaats van te mailen zijn voorbeelden van hoe je op een succesvolle manier kan wisselwerken”, zegt Wim Ponsaert. “Ook printers of vuilbakken centraliseren zijn eenvoudige veranderingen.”

Maand van de ergonomie

Het is niet toevallig dat deze actie in oktober plaatsvindt, oktober is de maand van de ergonomie. De Vlaamse Ergonomievereniging brengt ergonomie onder de aandacht in zowel de kantoor-, de zorg- als de industriële omgeving. Als je een kantoorjob uitoefent, volstaat het niet een zithouding aan te nemen die je rug of lichaam minimaal belast. Je moet het zitten echt geregeld onderbreken, bijvoorbeeld door iedere 30 minuten even te gaan staan en rond te stappen.