Survivaltips aan de feesttafel

25.12.2018

Een stoet van forse feestschotels, keizerlijke kerststronken en niet meer zo nuchtere nonkels staat opnieuw voor de deur. De kerstperiode komt eraan! Hoe overleef je die week van culinaire overdaad? Enkele praktische survivaltips.

Wees streng voor je (schoon)moeder

Iedereen heeft er wel een: een (schoon)moeder, nonkel of tante die je bord royaal bijvult nog vóór je je laatste hap wegslikte. Verdedig een leeggegeten bord met hand en tand: op is op! Twee of driemaal opnieuw opscheppen is investeren in een indigestie, zeker bij een zevengangenmenu. Je bord hoeft ook niet elke keer tot aan de rand vol te liggen. Less is more, je maag is je eeuwig dankbaar. 

Matig je tempo: geniet 

Je geniet meer als je langzaam en bewust eet. Te snel alles naar binnen schrokken misleidt bovendien je lichaam: je mist signalen van verzadiging waardoor je pas achteraf beseft dat het eigenlijk te veel was. Geniet dus van elke hap, gun je smaakpapillen de tijd om ten volle te proeven van wat je eet. 

Wissel alcohol af met water

Godzijdank, we zitten weer aan den drank. Alle remmen los? Overdrijf niet met alcohol. Je hoeft echt geen halve fles cava en meerdere glazen wijn te drinken voor de gezelligheid, integendeel. Een wauwelende nonkel vindt vaak vooral zichzelf leuk. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zo raak je aan het eind van de dag nog je bed in. En ook hier geldt: traagheid kan u redden. Drink dus niet te gulzig en combineer een goed glas met het eten. Indrinken vooraf? Niet verboden, maar schrik na je kater niet van een ontspoord familiefeest! 

Haal een frisse neus

Een korte of langere wandeling tussendoor kan wonderen doen. Even alle drukte en loodzware sauzen verwerken in de buitenlucht: heerlijk! Neem zoveel mogelijk tafelgenoten mee in je zog en ervaar daarna samen hoe het dessert des te zoeter smaakt. Sta ook tijdens het eten elke 20-30 minuten even recht. Je kan bijvoorbeeld bijspringen in de keuken, je grootmoeder naar het toilet begeleiden of een feestelijke wave rond de tafel lanceren.  

Uit het oog is….minder in de mond

Tot slot een tip voor alle gastheren- en vrouwen: presenteer niet alle schotels op de eettafel. Maak liever een buffet in de keuken of op enige afstand van de feestdis. Iedereen wint tweemaal: mensen staan om de zoveel tijd even recht én scheppen minder vaak op. Wat niet direct binnen handbereik ligt, wordt minder gegeten. Een beetje uit het oog is wat minder in de mond. 

Bekijk hier onze 10 algemene tips rond wat je best eet en hoe je dat best doet