Tournée Minérale in praktijk!

19.02.2019

Heel wat gemeenten springen deze maand mee op de kar van Tournée Minérale. Jouw gemeente ook? Heb je inspiratie nodig om de campagne nog meer te laten leven in jouw gemeente? Sofie Fruyt, intergemeentelijke drugs- en alcoholpreventiewerker, zet sinds 2017 haar schouders onder Tournée Minérale in deze 4 gemeenten: Haacht, Kampenhout, Keerbergen en Kortenberg.

Haar zeven gouden tips voor een succesvolle campagne:

1. Spreek meerdere doelgroepen aan. 

“In ons project spraken we verschillende doelgroepen aan om deel te nemen aan Tournée Minérale, namelijk het personeel van de gemeenten, de inwoners, de colleges van burgemeester en schepenen, gemeente- en OCMW-raadsleden en lokale verenigingen.”

2. Vraag eerst je eigen schepenen om deel te nemen aan Tournée Minérale. 

 “Uiteindelijk hebben twee van de vier colleges zich volledig geschaard achter een alcoholvrije maand. Eens zij gemotiveerd zijn, kan je de rest van  de gemeenteraad officieel uitnodigen en makkelijker overtuigen om deel te nemen. Dit zorgde voor heel wat draagvlak voor het project.”

3. Communiceer over de engagementen van het college en personeel naar je inwoners.

“Er werd telkens een persbericht uitgestuurd als het volledige college deelnam aan Tournée Minérale. Zij zijn immers een voorbeeld voor de inwoners.”

4. Stimuleer andere organisaties of gemeentelijke diensten om februari alcoholvrij te maken of om een niet-alcoholisch alternatief te voorzien. 

“Als stimulans voorzagen we voor die organisaties en gemeentelijke diensten een pakket en ideeën om mocktails te maken.”

5. Voorzie iets extra als incentive voor de deelnemers. 

“Alle deelnemende personeelsleden  kregen een alcoholtester en ook ingrediënten om een lekkere mocktail te maken. Dit werd enorm geapprecieerd.”

6. Werk samen met lokale partners zoals het Logo. 

“Het Logo (link: www.vlaamselogos.be) heeft ons project mee bekend gemaakt bij hun netwerk. Dat zorgde voor een groter bereik.”

7. Herhaal het project jaarlijks. 

“Wij doen mee sinds 2017 en we blijven dit jaarlijks herhalen. Herhaling werkt. Bovendien kan je op die manier je project evalueren en bijsturen.”

Meer weten? 

Sofie Fruyt (sofie.fruyt@haacht.be), Intergemeentelijke drugs- en alcoholpreventiewerker voor Haacht, Kampenhout, Keerbergen en Kortenberg.