Vandaag start de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

29.09.2022

Van 1 tot 10 oktober vindt jaarlijks de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Samen met 775 organisaties zet het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, de Vlaamse Logo’s en Te Gek!? het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Het jaarthema van 2022? Je innerlijke kracht!

Afbeelding1

Onmogelijk te missen

In 2022 doen maar liefst 775 organisaties mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Ze organiseren wandelingen in teken van mentale gezondheid, nodigen gastsprekers uit rond het thema of doen andere verbindende acties onder het motto #samenveerkrachtig. Maar bovenal fleuren de deelnemende organisaties tien dagen lang het straatbeeld op met spreuken die de kracht van eenieder in de kijker zetten. En door de campagnemagneten blijft die boodschap ook écht plakken.

Rozette Reyskens is schepen van welzijn in Zutendaal en organiseert voor de inwoners van haar gemeente een wandeling in teken van geestelijke gezondheid. Zij getuigt: “Wandelen in de natuur en mentale veerkracht gaan hand in hand. Dit is nu net waar het lokaal bestuur wil op inzetten als warme gemeente, zodat iedereen ‘zich goed in zijn vel voelt’ in het groenste snoepje van Vlaanderen!”

Ook Luc Luycx die zelf een psychische kwetsbaarheid heeft, werkte mee aan de wandeling ‘samen op stap naar veerkracht’: “Samen met ervaringsdeskundigen willen wij tijdens deze wandeling een krachtig signaal geven tegen stigma. Etiketten horen thuis op flessen, niet op mensen.”

Benieuwd naar alle activiteiten? Neem een kijkje op www.samenveerkrachtig.be.

#Samenveerkrachtig, met nadruk op ‘kracht’

Komende twee jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. “We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend”, vertelt Marlien De Coen, stafmedewerker bij Te Gek!?.

Eline

“Als we die gewoontes inbouwen in ons dagdagelijks leven krijgt ons geluksgevoel een enorme boost volgens de geluksdriehoek."

Eline De Decker, senior stafmedewerker mentaal welbevinden

Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om hun kracht te ontdekken, roepen we hen op om samen trots te zijn op deze krachten -groot en klein- en om ze ook in te zetten om anderen te helpen. “Als we die gewoontes inbouwen in ons dagdagelijks leven krijgt ons geluksgevoel een enorme boost volgens de geluksdriehoek”, vertelt Eline De Decker, stafmedewerker bij Gezond Leven.