Vlamingen bewegen meer dankzij Bewegen Op Verwijzing

25.09.2019

Huisartsen kunnen sinds begin 2017 hun patiënten die te weinig bewegen of te lang stilzitten doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. En dat doen ze. Bijna 2.000 huisartsen verwezen intussen minstens één patiënt door. Dit project van het Vlaams Instituut Gezond Leven wil mensen meer doen bewegen op een laagdrempelige, persoonlijke manier. Mét succes: uit onderzoek van UGent blijkt dat deelnemers minder zitten en meer bewegen. Om nog meer Vlamingen bekend te maken met Bewegen Op Verwijzing, loopt er nu een nieuwe campagne.

Deelnemers bewegen meer en zitten minder

Bewegen Op Verwijzing helpt mensen met gezondheidsrisico’s om actiever te leven. Met professionele coaching en een persoonlijk beweegplan die de coach samen met de deelnemer opstelt. Dat ‘meer bewegen’ moet makkelijk zijn en haalbaar in het dagelijkse leven, zoals meer fietsen, wandelen, gaan zwemmen … De coach helpt op weg, volgt op en motiveert. Geen verwijtend vingertje als het niet lukt, wel steun en tips. 

“Het gaat niet enkel om prestaties. Mijn coach Dirk houdt ontzettend veel rekening met mij. Dankzij zijn steun heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen”, zegt deelnemer Paul Van Namen (51 jaar).

Van bewustwording tot verandering

Onderzoekers van UGent analyseerden de gegevens van 2018 en besloten dat deelnemers minder zitten en meer bewegen na begeleiding van een Bewegen Op Verwijzing-coach. Er is een toename te zien in het aantal minuten wandelen, matige lichamelijke activiteit, zware lichamelijke activiteit en totale fysieke activiteit per week. 

Doctorandus Iris Maes (UGent) doet onderzoek over de dynamische determinanten van beweging en langdurig stilzitten en ziet een mogelijke verklaring voor dat minder zitten: “Ik denk dat de coaches de deelnemers vertelden hoe slecht lang zitten kan zijn voor hun gezondheid. En dat ze hen bewust maakten van de tijd die ze eigenlijk elke dag zitten. Daarna zochten ze wellicht samen naar manieren om dat zitten te doorbreken, om meer te bewegen.” 

Vandaag zijn er 125 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief in Vlaanderen. Alleen al in 2018 deden 1.765 Vlamingen een beroep op een van hen. Mét resultaat. 90% van de deelnemers was tevreden over zijn of haar coach, 78% van de deelnemers die Bewegen Op Verwijzing afgerond hebben, behaalde de doelstellingen uit het beweegplan en bewoog dus meer. 

De deelnemers gingen gemiddeld 3 à 4 keer naar hun coach. Er deden meer vrouwen dan mannen mee (69% tegenover 31%). En 38% van alle deelnemers in 2018 had recht op een verhoogde tegemoetkoming en kon de coaching zo voor een heel lage prijs volgen. 

Iedereen kan Bewegen Op Verwijzing

Huisartsen verwijzen hoofdzakelijk patiënten met overgewicht, lage rugpijn, diabetes type 2, burn-out & stress en cardiovasculaire aandoeningen door naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. In ongeveer 10% van de verwijzingen heeft de patiënt geen ziekte. “Mensen onderschatten hoe goed beweging werkt om hen gezond te houden of nog gezonder te maken”, zegt Frans Govaerts Senior-arts Preventie en Gezondheidspromotie bij Domus Medica.   

Bewegen Op Verwijzing in elke gemeente of stad?

Nog niet. Er zijn ondertussen al 195 gemeenten en steden waar een Bewegen Op Verwijzing-coach actief is. Gemeenten kunnen nog steeds, samen met verschillende lokale organisaties, Bewegen Op Verwijzing in de regio opstarten. 

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Ik ben verheugd dat Bewegen Op Verwijzing stelselmatig verder in de praktijk wordt gezet. Hierdoor zullen meer mensen van een coach gebruik kunnen maken. Hopelijk nemen de resterende regio’s ook nog stappen zodat mensen in heel Vlaanderen en Brussel gemotiveerd worden door een Bewegen Op Verwijzing-coach. De Vlaamse Logo’s (lokaal gezondheidsoverleg) staan klaar om al deze regio’s professioneel te begeleiden.”

Om Bewegen Op Verwijzing bekender te maken bij huisartsen, werd er in maart 2019 een campagne gelanceerd. Deze maand volgt er een tweede campagne, om het project bekender te maken bij de Vlaming. 

Voor meer info

Meer evaluatieresultaten van de start van Bewegen Op Verwijzing vind je hier.