Waarom samen eten zo belangrijk is

25.09.2018

Het mag dan misschien wat meer organisatie vragen, maar samen eten biedt simpelweg veel voordelen. Hoe vaak eet jij samen met je gezin of huisgenoten? Komen eeeeeten!!!

Bijna vier op vijf Belgen eet minstens één maaltijd per dag samen aan tafel. Onderzoek toont meer en meer aan dat de omgeving mee bepaalt wat er op je bord komt. Dat samen tafelen is dan toch niet overroepen? 

Eetwereld van je kinderen verruimen  

Samen eten heeft vooral bij kinderen en adolescenten een positieve invloed op wat ze eten en op de gezondheid. Kinderen leren bijvoorbeeld dat er drie hoofdmomenten zijn waarop er gegeten wordt. Ook kunnen ze het gedrag van hun ouders imiteren, denk aan nieuwe dingen proeven. Stretch de eetwereld van je kinderen, tover eens tofu op tafel in plaats van vlees tijdens een Aziatische avond. Wie weet welke exotische eetmomenten er nog volgen! 

Legendarische keukentafelgesprekken 

Tafelmomenten zijn vaak de enige momenten van de dag dat je met het hele gezin bij elkaar zit. Als je kleine kindjes in huis hebt is het na het avondeten al snel bedtijd, en pubers durven na het eten wel eens naar hun kamer te trekken. Geniet dus van deze quality time samen. Zo weet je van elkaar hoe je dag was, maar het is ook een moment waarop wat moeilijkere onderwerpen ter sprake kunnen komen. Ook als er geen kinderen in huis zijn overigens. Dan nog mag je over de leraar wiskunde klagen! Zelfs twintig jaar na datum. Is dit elke avond het gespreksonderwerp? Dan moet er ingegrepen worden. 

Nee ma, ik eet veggie 

Helemaal fun wordt het als je samen kan koken. Kleintjes leren zo motorische vaardigheden en proeven. Je puberdochter zit plots in een veggie fase? Laat ze zelf een menu samenstellen en zoek samen naar ingrediënten.  

Maaltijden die je zelf klaarmaakt bevatten bovendien vaker gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen. Dat samen koken geeft overigens ook weer een momentje samen. En die kneepjes van het vak kunnen zoon- of dochterlief best van pas komen als ze volgend jaar op kot gaan. Samen culinair uit de hoek komen kan overigens ook met vrienden. Woon je alleen? Spreek dan af en toe met kompanen af om samen te koken. Ook weer een stuk goedkoper! 

Jules valt in de spaghetti 

Samen eten? Dat is prettiger zonder smartphone of tablet. Maak hier afspraken over, zo weet iedereen in huis duidelijk wat kan en niet kan. Leg de multimedia ver weg van tafel, zodat ook geluidjes jullie geweldige feestmaal niet verstoren. En als ouder is er geen excuus om nog even die afspraak op te volgen aan tafel. Ook de volwassenen moeten meedoen, eerlijk is eerlijk! Is kleine Jules in slaap gevallen met zijn hoofdje in de spaghetti? Dan kan je overwegen om een foto te nemen. Maar enkel dan.  

Pizza eten voor de televisie 

Heel wat Belgische gezinnen kijken televisie tijdens de maaltijd: zo kijkt slechts 59% van de kinderen nooit televisie tijdens het avondmaal. Onderzoek wijst uit dat tv-kijken tijdens het eten ervoor zorgt dat kinderen makkelijker afgeleid geraken. Ze riskeren om hun verzadigingsgevoel uit het oog te verliezen met een verhoogd risico op gewichtstoename als gevolg.  

Ben je een roekeloze vader, totaal onverantwoorde moeder als je af en toe samen met je kroost naar een film kijkt en pizza eet? Absoluut! Je moest je schamen! Grapje natuurlijk. Laat die pizza vooral smaken. En maandag snij je gewoon weer samen broccoli en wortels.