Wat als … een wandeling jou meer levens gaf?

06.05.2022

Dat is één van de slogans van het nieuwe project SWEEP. Euh … SWEEP? Yep, SWEEP! Da’s een nieuw initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, Sport Vlaanderen, MOEV en Departement Onderwijs en Vorming dat jongeren tussen 12 en 18 jaar wil inspireren, motiveren, activeren en samenbrengen om te bewegen én daarin plezier te vinden.

SWEEP.be is een platform waarop jongeren aan de hand van enkele korte, luchtige vraagjes kunnen ontdekken wie ze zijn: een Buzzer, Zoomer, Blitzer, Bouncer, Smasher of Swoosher. Daarbovenop krijgen ze een activiteitenaanbod dat volledig aansluit bij hun interesses. En daarna? Dan kiezen ze gewoon zélf wat ze ermee doen.

En er is meer: SWEEP is er niet alleen voor jongeren! Ook leerkrachten kunnen aan de slag met SWEEP om aan een actieve en gezondere leefstijl bij hun leerlingen te werken. Leerkrachten kunnen op SWEEP.be/voor-leerkrachten via enkele korte vragen ontdekken hoe ze jongeren in actie kunnen krijgen, lessen kunnen upgraden met meer beweging  – én daarbij ook nog eens leerplandoelstellingen kunnen halen.

SWEEP zet leerkrachten op weg met sterk lesmateriaal, haalbare tips en tricks, en concrete actieboxen met verrassende gadgets, die perfect in te zetten zijn in om het even welk vak. Of het nu biologie, elektronica, wiskunde of muziek is, met SWEEP zetten leerkrachten nieuwe acties op poten die ze vlotjes kunnen afstemmen op hun eigen voorkeuren, mogelijkheden en interesses. En die van de jongeren.

We gaven SWEEP vorm samen met leerkrachten en leerlingen: we namen hun ideeën (de do’s en don’ts) over hoe we jongeren in beweging kunnen krijgen mee in de ontwikkeling ervan. En we baseerden ons op wetenschappelijk onderzoek. Resultaat: een weldoordacht project voor álle jongeren, maar met extra aandacht voor diegenen waarvan we weten dat ze hoge drempels tot bewegen ervaren (bv. meisjes, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, oudere jongeren, leerlingen in richtingen met arbeidsmarktfinaliteit en BUSO). Het project staat ook op één lijn met de nieuwe aanbevelingen over sedentair gedrag op school voor kinderen en jongeren, gelanceerd door het Sedentary Behavior Research Network.

2022 is hét jaar waarin we met SWEEP naar buiten komen. Maar voorlopig alleen in de provincie Antwerpen. Tijdens deze testperiode willen we van zoveel mogelijk leerkrachten, jongeren, organisaties en partners horen hoe ze SWEEP ervaren. Zo kunnen we in 2023 een nog betere versie lanceren.

Benieuwd? Neem dan snel een kijkje op SWEEP.be. En laat ons zeker weten wat je ervan vindt!