Wat zijn peulvruchten en wat maak je ermee?
Je vindt peulvruchten in allerlei vormen en kleuren. Van kikkererwten en witte bonen tot edamame: er is voor elk wat wils. De kikkererwt is veruit de bekendste peulvrucht. Zeg nu zelf, wie houdt er niet van een lekkere portie hummus of falafel? Ook linzen, kidneybonen en sojabonen vinden hoe langer hoe meer de weg naar de Vlaamse keuken. Geen wonder, het zijn allemaal makkelijke smaakmakers die je weekmenu een voedzame, gezonde en betaalbare upgrade geven. Ontdek hier welke peulvruchten er zijn en hoe jij ze lekker klaarmaakt.

Je vindt peulvruchten in verschillende vormen: gedroogd in een zakje, voorgekookt in blik of in een bokaal, en zelfs uit het vriesvak. Het beste van al? Ze zijn lang houdbaar, en dus handig om altijd in huis te hebben, want met een blik bonen of een zakje linzen maak je in een handomdraai een lekkere maaltijd. Kortom, peulvruchten zijn een absolute must-have in je voorraadkast.
Meer dan gezonde boontjes
We zeiden het al: peulvruchten zijn super voedzaam. Kikkererwten, linzen, bonen, etc. zitten boordevol goede dingen: eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien hebben ze een zeer lage milieu-impact in vergelijking met vlees en andere dierlijke producten. Daarom staan ze ook helemaal verdiend bovenaan in de donkergroene zone van onze voedingsdriehoek.
Peulvruchten zijn naast gezond ook gewoon bijzonder lekker. Het zijn echte smaakmakers. Edamame bonen hebben een frisse, nootachtige smaak. Heerlijk in een salade of als snack. Zwarte bonen doen dan weer denken aan vlezige champignons, heerlijk in een chili con of sin carne.
Heerlijk veelzijdige vleesvervangers
Eet jij af en toe plantaardig? Dankzij hun hoog eiwitgehalte en lekkere smaak zijn peulvruchten ideaal als vleesvervanger. Bovendien dragen peulvruchten bij aan een verantwoord en duurzaam voedingspatroon. Door wat vaker peulvruchten in plaats van vlees klaar te maken, eet je dus lekker, gezond, budget- én milieuvriendelijk.
Of je nu zin hebt in een stevige chili, een snelle wok, een frisse salade of makkelijke comfort food, peulvruchten zijn veelzijdig en passen overal bij. Er zijn echt eindeloos veel bereidingsmogelijkheden. Wat denk je van deze ideeën?
Maak krokante falafel of smeuïge hummus van kikkererwten.
Gooi wat edamame boontjes in je salade of poké bowl voor een frisse crunch.
Peulvruchten uit blik of bokaal doen het goed in wokschotels.
Kidneybonen in een burger? Jawel, ook dat werkt verrassend goed!
Combineer linzen met gehakt in je volgende spaghetti bolognaise.
Daarnaast vind je ook heel wat vleesvervangers op basis van sojabonen. Producten zoals tofu, tempé, seitan en mycoproteïne zijn eenvoudige en veelzijdige alternatieven voor vlees die perfect in je dagelijkse menu passen.
Honger gekregen?
Laat je inspireren door Jelle Beeckman, The Messy Chef.
En dat allemaal voor een peulschil
Peulvruchten zijn dus lekker, gezond, milieuverantwoord, veelzijdig én betaalbaar. Dat is misschien nog het leukste van al: een zak of blik kikkererwten is een budgetvriendelijke aankoop. Zelfs soorten met een exotische naam zoals edamame, cannellini en limabonen zijn helemaal niet duur. Dus, heb je nog een plekje in je voorraadkast? Twijfel dan niet om tijdens je volgende winkelbezoek een zak of blik peulvruchten mee te nemen. Je lichaam, je portemonnee én de planeet zullen je dankbaar zijn.

Een boon voor peulvruchten?
Lees alles over peulvruchten op onze campagnepagina.