Welke stad of gemeente wordt de actiefste van Vlaanderen?

30.04.2024

In mei nemen 173 Vlaamse steden en gemeenten het stappend tegen elkaar op in de 10.000 stappenclash. Wie na een maand de meeste stappen heeft verzameld met haar inwoners, wint de titel 'Actiefste Stad of Gemeente van Vlaanderen'.

72% van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 2,5 uur matig tot hoog intensief bewegen per week. Bijna 7 op 10 geeft aan dat tijdsgebrek de grootste belemmering is om meer te bewegen. Nochtans kan je voldoende bewegen gemakkelijk integreren in je dagelijks leven, en het levert een heel pak voordelen op voor onze gezondheid.

Een eenvoudige manier om dag in dag uit meer te bewegen is meer stappen zetten. 10.000 stappen per dag is ideaal voor het gunstigste effect op je gezondheid. Maar: staar je niet blind op dat cijfer. Nog belangrijker dan 10.000 stappen, is ‘Elke stap telt!’. Ook kleine vorderingen maken een groot verschil. Het zijn kleine stappen voor jou, maar grote voor je gezondheid! Zo ben je bijvoorbeeld beter beschermd tegen onder andere hart- en vaatziekten, depressie en diabetes type 2.

Net daarom organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen en de Vlaamse Logo’s, met steun van de Vlaamse overheid, de 10.000 stappenclash. Bedoeling is om samen met de deelnemende steden en gemeenten de Vlaming te motiveren meer te bewegen. En een beetje competitie kan daarbij zeker helpen.

De clash in het kort

De 10.000 stappenclash is een leuke stappenuitdaging tussen 173 Vlaamse steden en gemeenten. Van 1 t.e.m. 31 mei nemen de inwoners van de verschillende steden en gemeenten het stappend tegen elkaar op. Na een maand kennen we de winnaars: de stad of gemeente die het meeste stappen heeft behaald binnen haar categorie.

Er zijn vier categorieën: -10.000 inwoners / -20.000 inwoners / -50.000 inwoners / +50.000 inwoners. Voor de winnaars is er niet alleen de titel ‘Actiefste stad of gemeente van Vlaanderen’, maar ook een mooie trofee om trots uit te stallen op het stad- of gemeentehuis. De winnaars worden bekendgemaakt in de week van 3 juni.

Via de website en app van 10.000 stappen kan iedereen de tussenstand live volgen op een kaart. Daar vind je ook een heleboel leuke tips en motivatie.

Ministers zetten de eerste stap

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin schaart zich achter de campagne: “Stappen of wandelen is een eenvoudige manier om gezonder door het leven te gaan. Dat is bewezen. Het is positief dat zoveel gemeenten hun inwoners stimuleren om in beweging te blijven en beweegroutes aanbevelen. Dit jaar zijn er beweegacties met lokale verenigingen en organisaties, dicht in de buurt dus. Sensibiliserende en stimulerende acties als de 10.000 stappenclash die ons aan het stappen zetten, zijn dan ook altijd welkom en krijgen volop mijn steun! Want bewegen is niet alleen goed voor het lichaam, maar helpt je ook om je beter te voelen.”

Ook Vlaams minister van Sport is enthousiast over de campagne: “We willen zoveel mogelijk Vlamingen in beweging krijgen. Deze 10.000 stappenclash is heel laagdrempelig: iedereen kan meedoen, en de weinige tijd die je erin moet investeren, krijg je altijd terug. Bovendien werkt het competitieve element extra motiverend, want je krijgt de kans om je buurgemeenten te overtroeven.”

Inschrijven

“Wie graag deelneemt, kan zich registreren op de website www.10000stappen.be of door de 10.000 stappen-app te downloaden. Eens je geregistreerd bent, kan je lid worden van de groep die bij jouw stad of gemeente hoort”, zegt dr. Annelies Vandenberghe, senior stafmedewerker beweging bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

“Met een stappenteller, activitytracker of smartphone-app kan je dagelijks eenvoudig je stappen tellen en daarna ingeven via je profiel op de website of in de app. De stappen worden dan automatisch opgeteld bij het totaal van jouw stad of gemeente.”

Leuke prijzen

Niet alleen de gemeenten en steden kunnen winnen. Om de Vlaming extra te motiveren om deel te nemen, worden de deelnemers beloond voor hun stappen met badges. Bovendien worden er door alle deelnemende steden en gemeenten prijzen verloot onder alle deelnemers.

Gezonde en beweegvriendelijke buurten

Deze stappenclash sluit de vier jaar durende beweegcampagne ’10.000 stappen: elke stapt telt!’ af die in 2021 is gestart, een campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, Departement Zorg en de Vlaamse Logo’s.

Elk jaar werd een ander thema in de verf gezet. In 2021 verschenen er in meer dan 218 Vlaamse steden en gemeenten meer dan 10.000 stappensignalisatie in het straatbeeld. In 2022 ontwikkelden de steden en gemeenten meer dan 350 nieuwe beweegroutes. En in 2023 hebben meer dan 100 steden en gemeenten acties rond gezonde mobiliteit georganiseerd. In 2024 sluiten we de campagne in schoonheid af. Dat doen we door beweegacties met lokale verenigingen en organisaties in de spotlights te zetten, met in de maand mei de grote Vlaamse stappenclash.

Met deze campagne werden lokale besturen vier jaar lang ondersteund om van hun stad of gemeente een gezonde, beweegvriendelijke omgeving te maken. Goed nieuws, want Vlaamse cijfers tonen aan dat inwoners die hun buurt als beweegvriendelijker beschouwen, vaker voldoen aan de ‘150 minuten’-aanbeveling.