Om de acties te kiezen kwam de werkgroep samen. Elk idee dat mogelijks effectief was, werd in de werkgroep besproken. Telkens werd gekeken wie welke rol kon opnemen en of het haalbaar was. Haalbare ideeën werden op een tijdlijn uitgezet. Samen vormden deze het actieplan.

Dit actieplan omvatte:

Hoe kunnen we mensen motiveren om niet te roken op plekken waar veel kinderen komen?

Proces
  • Een belangrijke factor voor mensen om zich aan een rookvrije plek te houden, is dat ze er zich bewust van zijn dat de plek rookvrij is. Ook weten waarom de plek rookvrij is, werkt motiverend. In Kessel-Lo werd er daarom een tekenwedstrijd georganiseerd. Deze wedstrijd werd bekendgemaakt via de basisscholen. Ouders kregen van de school een uitnodiging om hun kind te laten deelnemen aan de tekenwedstrijd. Deze uitnodiging was ook als flyer beschikbaar. Zelf een tekenwedstrijd organiseren?
  • Daarnaast werd er ook een namiddag fruit uitgedeeld op verschillende rookvrije speelterreinen. Een 25-tal ouders werden aangesproken. Ze kregen uitleg waarom het speelterrein rookvrij werd. Organiseer zelf deze actie?

Hoe kunnen we mensen aanmoedigen om hun rookstoppoging te delen met elkaar?

Om mensen aan te moedigen om samen een rookstoppoging te ondernemen, werden buurtbewoners uitgedaagd een maand niet te roken. Hiervoor werd een campagne opgezet via sociale media, posters in handelszaken, flyers in de bussen van buurtbewoners. Ook de getuigenissen van buurtbewoners werden verzameld en gedeeld.

Als promotie werd er ook gedacht aan een koker op het centrale plein. Elke gestopte buurtbewoner zou daar een pingpongbal in steken. Deze actie werd niet uitgevoerd.

Tijdens de rookvrije maand konden mensen zich inschrijven voor de nieuwsbrieven. Er werden ook ontmoetingsmomenten voor de deelnemers georganiseerd. Deze waren niet echt een succes en verschillende werden geannuleerd wegens te weinig interesse.

Hoe kunnen we actoren in de buurt (bv. zorgprofessionals, welzijnsprofessionals, …) inspireren en (blijvend) motiveren om een rol op te nemen met betrekking tot roken en een meer rookvrije norm?

Voor de zorgprofessionals uit de buurt werd een toolkit ontwikkeld. Deze toolkit bevat posters om patiënten te informeren, een e-learning om vaardigheden te ontwikkelen om het gesprek aan te gaan, een lijst met rookstopmethoden om naar door te verwijzen, een geheugensteun voor hoe het gesprek aan te gaan, …

De toolkit werd positief geëvalueerd door de buurtwerkers. Vooral de posters en geheugensteun werden als zeer waardevol beschouwd. Er werden meer mensen aangesproken dan voor de toolkit. Bekijk de toolkit.