Gezond groeien - Maaltijdboxen in jeugdhulp
Maaltijdboxen staan voor gemak, inspiratie en tijdsbesparing. Daar heeft iedereen wat aan. Ook gezinnen en kinderen die in jeugdhulp verblijven. Daarom slaan we de handen in elkaar. We zien dat GezondGroeien-maaltijdboxen de toegang tot gezonde voeding vergroot. Ze werken ontzorgend en versterken voedselvaardigheden. Ontdek hier meer over dit project.
Wat is Gezond Groeien?
Gezond Groeien zijn gezonde maaltijdboxen op maat van gezinnen en jongeren in jeugdhulp. Maaltijdboxen die aan huis worden geleverd, zijn een gangbaar concept. Maar hier gebeurt het op zo’n manier dat het gezinnen in jeugdhulp ontzorgt en hun voedselvaardigheden versterkt. Samen met gezinnen in Centra Integrale Gezinszorg (jeugdhulp) en hun begeleiders pasten we co-creatief het standaardsysteem aan en voegden we enkele extra's toe. Hierdoor bereiken de maaltijdboxen ook deze jonge ouders én worden ze op hun maat ondersteund. Tijdens de piloottesting namen 8 gezinnen die verblijven in een CIG deel. Samen gingen we op zoek naar wat voor hen werkt.
De boxen bevatten ingrediënten o.b.v. recepten van Zeker Gezond en materiaal dat opvoedfiguren sterkt in hun rol. De bereidingswijze werd stap per stap gevisualiseerd aan de hand van foto’s. Daarnaast kreeg elk gezin een suggestie om in te zetten op de ouder-kind hechting. Dat gaat over complimenten geven en krijgen, proeven, …
De stappenplannen
Onze duidelijke en visuele stappenplannen zorgen ervoor dat je makkelijk stap voor stap alles kunt uitvoeren.
Ouder-kind opdrachten
We voorzien leuke ouder-kind opdrachten waar we bijvoorbeeld leuke foto's maken terwijl we gezellig aan het koken zijn.

De toekomst van Gezond Groeien?
Gezond Groeien zal opschalen en maaltijdboxen verdelen aan jonge/aanstaande gezinnen en jongvolwassenen in jeugdhulp. Meer mensen kunnen intekenen in Gezond Groeien en het project heeft een langdurige impact bij de deelnemers.
Ons doel? Tijdens hun verblijf bestellen gezinnen en jongvolwassenen maaltijdboxen die ze met ondersteuning van hun begeleider maken. Ingrediënten voor de gerechten uit de box kunnen ze achteraf ook zelf kopen in buurtwinkels, supermarkten, sociale voedselvoorzieningen, … en met het stappenplan maken. Na hun verblijf in jeugdhulp kunnen ze nog een aantal boxen bestellen om de ingrijpende overgang van verblijf met ondersteuning naar zelfstandig wonen te begeleiden.
Vanaf 2025 wordt Gezond Groeien een publiek private samenwerking tussen het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Jeugdhulp en de retailsector met steun van Colruyt Group Foundation. Een laagdrempelig bestel-, lever- en betaalsysteem wordt met hen uitgewerkt en de structurele samenwerking met meer organisaties krijgt vorm.
Nog vragen?
