De Preventiepeiling in het basisonderwijs is ondertussen afgesloten. De resultaten worden in de loop van 2023 bekendgemaakt.
Ontvang je graag de resultaten in je mailbox? Laat dan hier je e-mailadres achter.

(Resultaten van de vorige edities kan je hier bekijken.)

Wat is de Preventiepeiling?

Een klas vol gezonde, gelukkige leerlingen: als basisschool kan je daartoe bijdragen door een preventief gezondheidsbeleid uit te rollen. Verschillende scholen doen dat ook, door te werken rond thema's als gezonde voeding, beweging, alcohol of mentaal welbevinden.

Hoe doen ze dat precies, wat loopt er al goed en wat zijn de werkpunten? Dat onderzoeken we in de driejaarlijkse Preventiepeiling in het basisonderwijs. Met deze vragenlijststudie monitoren we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid van Vlaamse en Brusselse basisscholen. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruitziet, hoe ze inzetten op een aantal gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol en drugs, mentaal welbevinden en mondgezondheid) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics. In het voorjaar van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je school? Dat horen we graag! Op onze Gezonde School-pagina vind je heel wat materialen en informatie. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digital gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?