Wat is de Preventiepeiling?

In de driejaarlijkse Preventiepeiling in het basisonderwijs onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij de Vlaamse basisscholen. We bevragen hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, mondgezondheid, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs. (deel 1: thematisch deel) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten basisscholen zich in voor de gezondheid van de leerlingen? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten op school, beweging te stimuleren bij de leerlingen en hun mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze leerlingen en personeel bij bepalen van acties? En evalueren ze hun preventief gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe scholen inzetten op de thema's voeding, mondgezondheid, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs.
Je kan de resultaten van het eerste luik nu bekijken.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe scholen ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is.
De resultaten van deel 2 zullen in de lente van 2024 beschikbaar zijn via deze website.

Inspiratiegids voor een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid

Wil je als basisschool aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.


Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de Preventiepeiling uit in opdracht van het Departement Zorg en in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

Preventiepeiling 2022-23 Banner partners

Contact

Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.