Hoe zet jouw jeugdhulporganisatie zich preventief in voor de gezondheid van de kinderen en jongeren binnen de organisatie? Welke initiatieven neem je bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten binnen de organisatie, beweging te stimuleren en het mentaal welbevinden te bevorderen?

De tweede editie van de Preventiepeiling bij jeugdhulporganisaties wordt in november gelanceerd.
Word je graag op de hoogte gehouden? Laat dan hier je gegevens achter.

Wat is de Preventiepeiling?

Iedereen heeft recht op een gezond leven. Maar niet ieder(e) kind, jongere of jongvolwassene heeft daartoe dezelfde kansen. Als jeugdhulporganisatie kan je daar verandering in brengen door een gezondheidsbeleid op te stellen. Zo’n beleid, dat je samen met alle betrokkenen vormgeeft, biedt ongelofelijk veel meerwaarde. Voor de kinderen en jongeren, hun context, de medewerkers én de samenleving. De Vlaamse jeugdhulporganisaties doen dat ook, door te werken rond verschillende gezondheidsthema's gezonde voeding, beweging, alcohol en mentaal welbevinden.

Hoe doen ze dat precies, wat loopt er al goed en wat zijn de werkpunten? Dat onderzoeken we in de driejaarlijkse Preventiepeiling naar het preventief gezondheidsbeleid in Vlaamse jeugdhulporganisaties (Organisaties Voor Bijzondere Jeugdzorg, Onthaal-, observatie- en oriëntatiecentra, Centra Integrale Gezinszorg, en Gemeenschapsinstellingen). We bevragen hoe hun gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze preventief inzetten op de verschillende gezondheidsthema’s (gezonde voeding, beweging, lang stilzitten, alcohol en drugs en mentaal welbevinden) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics.

In de loop van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Ontvang je deze resultaten graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je jeugdhulporganisatie? Dat horen we graag! Op onze website vind je heel wat materialen en informatie op maat van jeugdhulporganisaties. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digital gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?