De Preventiepeiling bij de kinderopvang van schoolgaande kinderen

De Preventiepeiling bij de kinderopvang van schoolgaande kinderen is ondertussen afgesloten. De resultaten worden in de loop van 2023 bekendgemaakt.
Ontvang je graag de resultaten in je mailbox? Laat dan hier je e-mailadres achter.

Wat is de Preventiepeiling?

Heel wat schoolgaande kinderen brengen dagelijks tijd door in de voor- en naschoolse opvang, dus kinderopvanginitiatieven spelen een grote rol in het leven van deze kinderen en in hun gezondheid. Als kinderopvang kan je allerlei inspanningen doen om de gezondheid bij de kinderen die je opvangt te stimuleren door een sterk gezondheidsbeleid uit te bouwen. Bovendien worden de keuzes van kleuters en kinderen vooral beïnvloed door hun fysieke en sociale omgeving. Daarom is de fysieke en sociale omgeving van de kinderopvang belangrijk om hun gezondheid positief te beïnvloeden.

Met de Preventiepeiling monitoren we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid van Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse kinderopvanginitiatieven. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze inzetten op een aantal gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, mondgezondheid, roken, alcohol en mentaal welbevinden) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Waarom deelnemen?

Kinderopvang schoolgaand 1

Omdat je heel wat tips en inspiratie ontvangt

We willen jouw kinderopvanginitiatief ook inzicht geven in wat een preventief gezondheidsbeleid nu precies is en hoe jullie dat verder kan uitwerken. De resultaten van de bevraging kunnen perfect dienen als leidraad om het preventieve gezondheidsbeleid van je kinderopvanginitiatief verder uit te bouwen. Bovendien ontvang je kort na afloop een digitale inspiratiegids vol nuttige checklists en links naar ondersteuningsmaterialen, methodieken en vormingen.


Omdat alle kinderopvanginitiatieven er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer kinderopvanginitiatieven deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

De resultaten van de Preventiepeiling worden ook gebruikt door de preventiesector bij het uitwerken van actieplannen en ontwikkelen van methodieken waarmee kinderopvanginitiatieven aan hun preventief gezondheidsbeleid kunnen werken. Deelnemen komt dus alle kinderopvanginitiatieven én hun kinderen in Vlaanderen ten goede.


Hoe en wanneer deelnemen?

De bevraging staat open van september tot en met december 2022.

Nog goed om te weten:
  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt.
  • We maakten ook een handig overzicht van wie de vragenlijst best invult, welke materialen je nodig kan hebben en welke collega’s of diensten binnen je kinderopvanginitiatief je misschien zal moeten raadplegen.
  • We bundelden heel wat andere vragen op onze FAQ-pagina.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics. In het voorjaar van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Ontvang je deze resultaten graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je kinderopvanginitiatief? Dat horen we graag! Op onze Gezonde Kinderopvang-pagina vind je heel wat materialen en informatie. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digital gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?