Neem nu deel aan de Preventiepeiling bij lokale besturen

Wat is de Preventiepeiling?

Gezonde, gelukkige burgers: als gemeente of stad kan je daartoe bijdragen door een preventief gezondheidsbeleid uit te rollen. In de driejaarlijkse Preventiepeiling onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij Vlaamse steden en gemeenten. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze inzetten op de verschillende gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol en drugs, valpreventie en mentaal welbevinden) (deel 1: thematisch deel) en hoe ze ervoor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten lokale besturen zich in voor de gezondheid van de inwoners? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om beweging te stimuleren bij de inwoners en hun mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze inwoners bij het bepalen van acties? En hoeveel tijd en middelen voorzien ze voor het preventief gezondheidsbeleid?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe lokale besturen inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol, illegale drugs, valpreventie en mentaal welbevinden. Je kan de resultaten van het eerste luik van de Preventiepeiling nu raadplegen.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe lokale besturen ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is. Je kan nu deelnemen aan dit tweede luik. Nam je niet deel aan deel 1? Geen probleem, ook dan kan je deelnemen aan dit tweede luik!

Waarom deelnemen?

Preventiepeiling 2022-23 interactief dashboard lokale besturen

Omdat je jouw preventief gezondheidsbeleid kan vergelijken met gelijkaardige lokale besturen.

In het online interactief dashboard met de resultaten van de Preventiepeiling bij lokale besturen kan je nadien je eigen antwoorden bekijken en vergelijken met de geanonimiseerde antwoorden van gelijkaardige lokale besturen via de selectie van een aantal kenmerken zoals inwonersaantal, centrumstad, provincie, Logoregio en Belfiuscluster. De resultaten van deel 1 kan je nu al bekijken. Rond de zomer van 2024 zullen de resultaten van deel 2 ook beschikbaar zijn.

Beeld lokale besturen 9 klein

Omdat je handvaten en inspiratie krijgt om aan de slag te gaan.

We willen jouw lokaal bestuur ook inzicht geven in wat een preventief gezondheidsbeleid nu precies is en hoe jullie dat verder kunnen uitwerken. De resultaten van de bevraging kunnen perfect dienen als leidraad om het preventieve gezondheidsbeleid van jouw lokaal verder uit te bouwen. Gebruik ze in combinatie met onze digitale inspiratiegids vol nuttige checklists en links naar ondersteuningsmaterialen, methodieken en vormingen.

Beeld lokale besturen 2 klein

Omdat alle lokale besturen er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid en de preventiesector om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer lokale besturen deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

Inspiratiegids voor een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid

Wil je als lokaal bestuur aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.

Hoe deelnemen?

  • De bevraging invullen kost maar 10 minuten van jouw tijd
  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt.
  • We bundelden heel wat andere vragen op onze FAQ-pagina.

  Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de Preventiepeiling uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

  Preventiepeiling 2022-23 Banner partners

  Contact

  Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.