Hoe zet jouw stad of gemeente zich in voor de gezondheid van de inwoners? Welke publieke ruimtes zijn er bijvoorbeeld rookvrij gemaakt of welke initiatieven neem je om het mentaal welbevinden van de inwoners te bevorderen?

Neem nu deel aan de Preventiepeiling bij steden en gemeenten

Wat is de Preventiepeiling?

Gezonde, gelukkige burgers: als gemeente of stad kan je daartoe bijdragen door een preventief gezondheidsbeleid uit te rollen. In de driejaarlijkse Preventiepeiling onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij Vlaamse steden en gemeenten. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze inzetten op de verschillende gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol en drugs, valpreventie en mentaal welbevinden) en hoe ze ervoor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Waarom deelnemen?

Preventiepeiling lokale besturen 6

Omdat je je antwoorden kan gebruiken om aan je eigen beleid te werken

Op het einde van de vragenlijst kan je een overzicht van jouw antwoorden downloaden. Dit geeft een unieke inkijk in het preventieve gezondheidsbeleid van jouw gemeente en vormt het perfecte aanknopingspunt om verder te werken aan jullie beleid.


Preventiepeiling lokale besturen 9 klein

Omdat je handvaten en inspiratie krijgt om aan de slag te gaan.

Welke acties kan je als gemeente ondernemen om te komen tot een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid dat een gezonde woon-, speel-, werk-, en zorgomgeving creëert voor álle inwoners? Daar willen we jouw gemeente inzicht in geven. Na het invullen van de Preventiepeiling ontvang je een digitale inspiratiegids vol handige checklists en links naar materialen, methodieken en vormingen zodat je meteen aan de slag kan.


Gemeente Foto

Omdat je jouw preventief gezondheidsbeleid kan vergelijken met gelijkaardige steden en gemeenten.

Er komt een online interactief dashboard met de resultaten van de Preventiepeiling bij steden en gemeenten. Als je deelneemt, zal je nadien je eigen antwoorden kunnen vergelijken met de geanonimiseerde antwoorden van gelijkaardige gemeenten via de selectie van een aantal kenmerken zoals inwonersaantal, bevolkingsdichtheid, centrumsteden, provincie, Logoregio en ELZ-regio. Hoe meer gemeenten deelnemen, hoe meer vergelijkingen mogelijk zullen zijn.


Preventiepeiling lokale besturen 2 klein

Omdat alle steden en gemeenten er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer steden en gemeenten deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

De resultaten van de Preventiepeiling worden ook gebruikt door de preventiesector bij het uitwerken van actieplannen en ontwikkelen van methodieken waarmee lokale besturen aan hun preventief gezondheidsbeleid kunnen werken. Deelnemen komt dus alle steden en gemeenten in Vlaanderen én hun bewoners ten goede.


Wist je al dat...

...de gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft gezonder' bijdraagt aan het bereiken van het derde ‘duurzame ontwikkelingsdoel’ (SDG) van de Verenigde Naties: “Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden”?

Sdg global goals

Een duurzaam preventief gezondheidsbeleid uitwerken komt niet alleen tegemoet aan SDG 3, maar betekent ook inzetten op thema’s als mobiliteit, klimaat en milieubeheer, vrije tijd, voedselstrategie en wonen, waardoor het nagenoeg aan alle SDG’s raakt. Als je de Preventiepeiling invult, heb je een mooi overzicht van de initiatieven die jouw gemeente al neemt om op SDG 3 in te zetten!

Hoe en wanneer deelnemen?

  • De bevraging staat open van 8 november 2022 tot en met 31 maart 2023.
  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt
  • We maakten ook een handig overzicht van wie de vragenlijst best invult, welke materialen je nodig kan hebben en welke collega’s of diensten binnen je lokaal bestuur je misschien zal moeten raadplegen.
  • We bundelden heel wat andere vragen op onze FAQ-pagina.

  Resultaten

  Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics.

  In de loop van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

  Ontvang je deze resultaten graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

  Aan de slag

  Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je gemeente of stad? Dat horen we graag! Op onze Gezonde Gemeente-pagina vind je heel wat materialen en informatie.

  Nog vragen?