Wat is de Preventiepeiling?

Met de driejaarlijkse Preventiepeiling bij ondernemingen monitoren we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij de Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse ondernemingen. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze inzetten op een aantal gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Enkele voorbeeldvragen: Welke initiatieven nemen jullie om gezonde voeding te promoten op de werkvloer? Hoe stimuleren jullie beweging bij medewerkers? En hoe ondersteunen jullie hun mentaal welbevinden? Betrekken jullie werknemers bij het bepalen van preventieve gezondheidsacties? Evalueren jullie jullie preventieve gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe organisaties inzetten op de thema's voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs.

Deel 1 van de Preventiepeiling is ondertussen afgelopen. Door een te lage responsgraad konden we geen analyses uitvoeren. Je kan wel de opzet en uitvoering, responsgraad en een overzicht van de kwaliteitscriteria terugvinden via onderstaande knop.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid


In het tweede deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe organisaties ervoor zorgen dat hun preventief gezondheidsbeleid succesvol is.

Deel 2 van de Preventiepeiling is ondertussen afgelopen. Door een te lage responsgraad konden we geen analyses uitvoeren. Vanaf het najaar kan je via onderstaande knop wel een beknopt rapport i.v.m. de opzet en uitvoering, de responsgraad en de succesfactoren van een preventief gezondheidsbeleid terugvinden.

Inspiratiegids voor een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid

Wil je als onderneming aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de bevraging uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

Banner partners preventiepeiling Human Link

Nog vragen?