Hoe zet jouw onderneming zich in voor de gezondheid van de medewerkers? Welke initiatieven nemen jullie bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten op de werkvloer, beweging te stimuleren bij medewerkers en hun mentaal welbevinden te bevorderen? Laat het ons weten via de Preventiepeiling.

Neem nu deel aan de zevende editie van de Preventiepeiling bij ondernemingen!

Door deel te nemen aan de bevraging maak je kans om 1 van de 5 fruitabonnementen (10 weken lang een Fruitsnacks-fruitmand van ca. 5 kg geleverd op je onderneming) OF 1 van de 50 Bongobons "Movie & Popcorn voor twee" te winnen

Wat is de Preventiepeiling?

Als onderneming kan je een grote rol spelen bij het stimuleren van de gezondheid van de Vlaming door een sterk preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Dit komt niet alleen de werknemers ten goede, maar ook de onderneming zelf. 

In de driejaarlijkse Preventiepeiling bij Vlaamse ondernemingen onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij Vlaamse en Nederlandstalige Brussels ondernemingen. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze inzetten op de verschillende gezondheidsthema’s (zoals voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol en drugs en mentaal welbevinden) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Waarom deelnemen?

1. Om kans te maken op 1 van de 5 fruitabonnementen of 1 van 50 duo-cinematickets

Alle ondernemingen die de Preventiepeiling tot het einde invullen, maken kans om 1 van de 5 fruitabonnementen (10 weken lang een Fruitsnacks-fruitmand van ca. 5 kg geleverd op je onderneming) OF 1 van de 50 Bongobons "Movie & Popcorn voor twee" te winnen. Deelnemen kan door op het einde van de bevraging je e-mailadres in te vullen.


2. Omdat je handvaten en inspiratie ontvangt om aan de slag te gaan

We willen jouw onderneming ook inzicht geven in wat een preventief gezondheidsbeleid op de werkvloer nu precies is en hoe jullie dat verder kan uitwerken. De resultaten van de bevraging kunnen perfect dienen als leidraad om het preventieve gezondheidsbeleid van je onderneming verder uit te bouwen. Bovendien ontvang je kort na afloop een digitale inspiratiegids vol nuttige checklists en links naar ondersteuningsmaterialen, methodieken en vormingen.


3. Omdat je je antwoorden kan gebruiken om aan je eigen preventieve gezondheidsbeleid te werken

Na het invullen kan je je antwoorden downloaden. Ze geven je een unieke inkijk in het gezondheidsbeleid van je onderneming en vormen het perfecte aanknopingspunt om het preventieve gezondheidsbeleid binnen je onderneming verder uit te bouwen. Je kan dit ook intern gebruiken om stakeholders te overtuigen van gezondheid of de resultaten van jouw onderneming te spiegelen aan andere ondernemingen in de ‘war for talent’.

4. Omdat alle ondernemingen er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer ondernemingen deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

De resultaten van de Preventiepeiling worden ook gebruikt door de preventiesector bij het uitwerken van actieplannen en ontwikkelen van methodieken waarmee ondernemingen aan hun preventief gezondheidsbeleid kunnen werken. Deelnemen komt dus alle ondernemingen én medewerkers in Vlaanderen ten goede.


Wist je al dat...

...de gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft gezonder' bijdraagt aan het bereiken van het derde ‘duurzame ontwikkelingsdoel’ (SDG) van de Verenigde Naties: “Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden”?

Sdg global goals

Ook voor veel bedrijven is duurzaamheid een belangrijke focus geworden. Meer zelfs: de Europese Commissie verscherpte in 2021 de regels rond de verplichte duurzaamheidsrapportering voor grote ondernemingen. Als je de Preventiepeiling invult, heb je een mooi overzicht van de initiatieven die jouw onderneming al neemt om op SDG 3 in te zetten!

Hoe en wanneer deelnemen?

  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt
  • We maakten een handig overzicht van wie de vragenlijst best invult, welke materialen je nodig kan hebben en welke collega’s of diensten binnen je school je misschien zal moeten raadplegen.
  • We maakten ook een handig overzicht van wie de vragenlijst best invult, welke materialen je nodig kan hebben en welke collega’s of diensten binnen je onderneming je misschien zal moeten raadplegen.
  • We bundelden heel wat andere vragen op onze FAQ-pagina.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics. In het voorjaar van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Ontvang je de resultaten van de nieuwe editie graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je onderneming? Dat horen we graag! Op onze Gezonde Werken-pagina vind je heel wat materialen en informatie. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digital gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?