Hoe zet jouw ouderenzorgvoorziening zich preventief in voor de gezondheid van de bewoners? Bieden jullie bijvoorbeeld gezonde en gevarieerde voeding aan? Welke initiatieven neem je om beweging te stimuleren bij de bewoners en hun mentaal welbevinden te bevorderen?

De tweede editie van de Preventiepeiling bij ouderenzorgvoorzieningen wordt in februari gelanceerd.
Word je graag op de hoogte gehouden? Laat dan hier je gegevens achter.

Wat is de Preventiepeiling?

Voor heel wat ouderen zijn woonzorgcentra of assistentiewoningen voor een korte of langere periode hun thuis. Deze ouderenzorgvoorzieningen spelen dus een grote rol in het leven van de bewoners, ook op het vlak van gezondheid. Door in te zetten op een preventief gezondheidsbeleid kunnen ouderenzorgvoorzieningen de gezondheid van hun bewoners bevorderen en beschermen.

In de driejaarlijkse Preventiepeiling bij woonzorgcentra en assistentiewoningen onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventief gezondheidsbeleid in de Vlaamse ouderenzorg. We bevragen hoe hun gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze preventief inzetten op een aantal gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol en drugs, valpreventie, mondgezondheid en mentaal welbevinden) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics.

In het voorjaar van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Ontvang je deze resultaten graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je ouderenzorgvoorziening? Dat horen we graag! Op onze website vind je heel wat materialen en informatie afgestemd op zorg- en welzijnsvoorzieningen. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digital gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?