In de driejaarlijkse Preventiepeiling in de ouderenzorg onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij ouderenzorgvoorzieningen in Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. We bevragen hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, mondgezondheid, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en valpreventie (deel 1: thematisch deel) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten woonzorgcentra zich in voor de gezondheid van de bewoners? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten, beweging te stimuleren bij de bewoners en hun mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze bewoners en personeel bij bepalen van acties? En evalueren ze hun preventief gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe woonzorgcentra inzetten op de thema's voeding, mondgezondheid, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en valpreventie.
Je kan de resultaten van het eerste luik nu raadplegen via onderstaande links.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe ouderenzorgvoorzieningen ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is.
We lanceren het tweede luik van de Preventiepeiling in het najaar van 2023. Word je graag op de hoogte gehouden van de lancering? Vul dan hier je gegevens in.

Inspiratiegids voor een sterk preventief gezondheidsbeleid

Wil je als woonzorgcentrum aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de bevraging uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

Banner Logos Pos Azg Logos

Contact

Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.