De Preventiepeiling bij voorzieningen voor personen met een handicap

Wat is de Preventiepeiling?

In de Preventiepeiling bij voorzieningen voor personen met een handicap onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij voorzieningen voor personen met een handicap in Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. We bevragen hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s mentaal welbevinden, voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol, illegale drugs en mondgezondheid (deel 1: thematisch deel) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten voorzieningen voor personen met een handicap zich in voor de gezondheid van de cliënten? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten binnen de voorziening, beweging te stimuleren bij de cliënten en hun mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze cliënten en personeel bij het bepalen van acties? En evalueren ze hun preventief gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe voorzieningen voor personen met een handicap inzetten op de thema's mentaal welbevinden, voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol, illegale drugs en mondgezondheid.
Je kan de resultaten van het eerste luik nu raadplegen via onderstaande link.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe voorzieningen voor personen met een handicap ervoor zorgen dat hun preventief gezondheidsbeleid succesvol is.
De resultaten van deel 2 zullen in de herfst van 2024 beschikbaar zijn via deze website.

Inspiratiegids voor een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid

Wil je als voorziening voor personen met een handicap aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de bevraging uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), de Vlaamse Logo’s en The Human Link.

Banner partners preventiepeiling Human Link

Contact

Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.