Wil je als procesbegeleider een vorming organiseren? Dan komt daar een beetje administratie bij kijken. Wij zetten de verplichte en optionele procedures voor jou op een rijtje.

Woonzorgcentra moeten een vormings-, trainings- en opleidingsbeleid voor hun personeel ontwikkelen om erkend te worden. Elk personeelslid (met uitzondering van het onderhouds- en keukenpersoneel) volgt over een periode van maximaal 2 jaar minstens 20 uren bijscholing. De directeur volgt jaarlijks 8 uren extra bijscholing. Woonzorgcentra zijn er verantwoordelijk voor dat ze de nodige gegevens bijhouden en/of kunnen voorleggen. Als jij als procesbegeleider een vorming organiseert, moet je die gegevens dus ook registreren:

Standaard (bij élke vorming, georganiseerd door de procesbegeleider)

Organiseer jij als procesbegeleider een vorming in het kader van het project, dan moet je de nodige gegevens bijhouden en doorgeven aan de partnerorganisatie. Die moet op de hoogte zijn van het aantal vormingen en de deelnemers. Informeer bij jouw partnerorganisatie op welke manier jij hen deze informatie bezorgt, bv. door hen een deelnemerslijst te bezorgen.

Geeft een medewerker van het woonzorgcentrum (of de themacoördinator) zelf een interne vorming, los van het project? Dan is het woonzorgcentrum zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens, de registratie en eventueel het voorzien van aanwezigheidsattesten.

Op vraag (niet standaard verplicht)

Een woonzorgcentrum kan voor de vormingen die de procesbegeleider organiseert ook aanwezigheidsattesten of vormingscertificaten opvragen, die jouw partnerorganisatie zal voorzien. De minimale vereisten die op zo’n attest vermeld moeten worden zijn:

  • naam deelnemer;
  • thema vorming;
  • datum opleiding;
  • duur opleiding.

Zorg ervoor dat je in dit geval de nodige gegevens kan bezorgen aan jouw partnerorganisatie.