Naam: Tanja Everaert / Dirk De Schryver

Functie in WZC: directeur / teamcoach op afdeling voor personen met dementie

Rol binnen project: initiatiefnemer & coach / coördinator

Thema: psychofarmaca

Gestart met procesbegeleiding sinds: februari 2019

Stap in traject: Stap 7: verankering en implementatie.

Onze motivatie om deel te nemen aan project:

“We merkten dat heel veel bewoners psychofarmaca nemen – zowel mensen met als zonder dementie. Zelf zijn we overtuigd van de negatieve effecten hiervan, dus zochten we naar een manier om onze medewerkers en bewoners hierop te wijzen.”

Dit resultaat hebben we al behaald:

“We informeerden onze bewoners uitgebreid over het belang van slaaphygiëne: via een infobrochure in het lokale krantje, een PowerPointpresentatie en een filmpje. De bedoeling is nu om dit voor de medewerkers en familieleden te herhalen.

Daarnaast hebben we stappenplannen uitgewerkt voor slaapmedicatie en voor middelen tegen rouw, onrust of verdriet. Om de drie maanden is er een audit met de apotheek over welke psychofarmaca worden genomen en wat eventueel afgebouwd kan worden. Op onze medicatiefiches staan nu specifiek sterretjes bij de psychofarmaca, zodat die duidelijk onderscheiden worden.”

Dit is de meerwaarde van een procesbegeleider voor ons woonzorgcentrum:

“Een procesbegeleider houdt ons bij de les, door steeds kritische vragen te stellen. Dankzij zijn ervaringen in andere woonzorgcentra, ziet hij het bredere plaatje. Daarnaast bewaakt hij de stappenplannen. Zonder zo’n begeleider loop je altijd het risico dat goedbedoelde initiatieven toch verwateren.”

Deze anekdote blijft ons zeker bij:

“Onlangs was er een infosessie over slaaphygiëne, met als tip om ’s avonds nog iets leuks te doen voor een betere nachtrust: een wandeling, wat beweging … In de meeste woonzorgcentra gaan bewoners na het avondeten meteen naar hun kamer of naar bed. Iemand uit ons team kwam toen met een idee voor een avondactiviteit. Heel fijn om te zien hoe het initiatief vanuit de teamleden zelf komt.”

Onze grootste uitdaging voor de toekomst:

“Het is verrassend hoe je plots andere mensen ziet wanneer slaapmedicatie wordt afgebouwd. Met gewone, menselijke middelen, zoals sociaal contact, kan je zóveel bereiken. We moeten blijven zoeken hoe we nog meer kunnen inzetten op deze alternatieven. Ook onze contacten met artsen kunnen nog beter, wat door de covidperiode wat stroever verliep.”