Enkele laatstejaarsstudenten voedings- en dieetkunde aan de Hogeschool Vives campus Brugge gingen in 2022-2023 voor hun bachelorproef zelfstandig aan de slag met het 7-stappenplan uit het draaiboek 'Preventie ondervoeding voor woonzorgcentra'. Dit leidde tot een aanvullend preventief voedingsbeleid met direct bruikbare en inzetbare tools voor woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar ze de strijd tegen ondervoeding aangingen.

WZC Sint Augustinus

Stap voor stap

Diëtiste Kelly, toen nog laatstejaarsstudent voedings- en dieetkunde, vertelt hoe ze in WZC Sint-Augustinus te werk gingen: "Met het 7-stappenplan als leidraad zijn we stap voor stap aan de slag gegaan: van het analyseren van de beginsituatie tot het implementeren van concrete acties. We betrokken het keukenteam, gaven opleidingen en stemden de maaltijden beter af op de noden van de bewoners. Het resultaat? Een duurzaam preventief voedingsbeleid én bewoners die met meer smaak en voldoening eten."


Behaalde resultaten?

Voor het logistiek personeel en het keukenteam werden opleidingen en workshops georganiseerd over de juiste portiegrootte en het belang van de smeuïgheid van de warme maaltijden. De bewoners waren tevreden na de aanpassingen en ze aten beter. Bovendien verbeterde de werksfeer, wat de implementatie van het beleid op lange termijn versterkte.

"Niemand ziet iets als een probleem tot iemand er de aandacht op vestigt. En ondervoeding ís een ernstig probleem: 13% van de bewoners in woonzorgcentra is ondervoed en de helft loopt het risico om ondervoed te raken", zegt logopediste Stephanie Roosens. "Dankzij gerichte aanpassingen eten de bewoners nu meer en met smaak. En dat is toch waar het uiteindelijk om draait?"

Lees meer over hun project in dit artikel van VBVD: "Op maat gemaakt, dat smaakt: een praktijkvoorbeeld in preventie ondervoeding in een woonzorgcentrum" en in dit korte artikel op de website van Torhout Vandaag: Project 'Op maat gemaakt, dat smaakt'.

Kelly

"Het resultaat? Een duurzaam preventief voedingsbeleid én bewoners die met meer smaak en voldoening eten."

Kelly Weuts

Kroon op het werk

Er was niet alleen veel media-aandacht, maar de studenten haalden met hun project ook de derde plaats op de Nutrifacts Award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Voedings- en Gezondheidscongres en bekroont projecten van studenten die afstuderen als professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde.

Ondersteuning procesbegeleider

WZC Sint-Augustinus ging dus niet helemaal alleen aan de slag met het draaiboek van het project 'Procesbegeleiding voor preventie binnen Zorg en Welzijn'. Vier studenten namen het stappenplan ter hand en ondersteunden het woonzorgcentrum bij de implementatie.

Wil jij ook ondersteuning?

Wil jouw voorziening ook professionele begeleiding om veelvoorkomende problemen rond een bepaald gezondheidsthema aan te pakken en te voorkomen?

Wil je een externe hulp om gerichter te kunnen focussen en de implementatie van een gezondheidsbeleid te doen slagen?

Vraag via dit aanvraagformulier voor WZC een procesbegeleider aan. Dit kan overigens niet alleen voor het thema ondervoeding. Woonzorgcentra kunnen ook een traject aangaan voor de thema's mondgezondheid, psychofarmaca of val- en fractuurpreventie. Ook lokale dienstencentra kunnen gratis procesbegeleiding krijgen, specifiek voor het thema gezonde voeding, via dit aanvraagformulier voor LDC.

Stephanie

"Dankzij gerichte aanpassingen eten de bewoners nu meer en met smaak. En dat is toch waar het uiteindelijk om draait?"

Stephanie Roosens