projectoproep: Vitaal en gezond telewerken

Telewerk wérkt. Dat leerden we toen we massaal achter het thuiswerkbureau gingen zitten tijdens de coronacrisis. Maar liefst 67% van de telewerkers rapporteert een betere werk-privébalans te vinden sinds maart 2020. Allemaal tevreden telewerkers dus? Dat zou te kort door de bocht zijn. Intensief telewerken legt ook heel wat valkuilen op gezondheidsvlak bloot, zowel fysiek als mentaal. Een keukenstoel blijkt geen bureaustoel, we missen sociaal contact met collega’s en de laptop is altijd binnen handbereik om snel nog even wat mails te lezen. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering om telewerk voor iedereen gezonder en aangenamer te maken.

Op 6 juli 2021 werd de projectoproep ‘Vitaal en gezond telewerken’ gelanceerd door Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. We ontvingen 38 voorstellen van uiteenlopende organisaties en samenwerkingsverbanden. Die werden grondig beoordeeld en besproken door de jury, om te komen tot 14 goedgekeurde projecten. Zij ontvangen financiële ondersteuning om hun projectvoorstel uit te voeren van 1 december 2021 tot 31 december 2022

Welke projectvoorstellen zijn goedgekeurd?

In totaal ontvingen we 38 projectvoorstellen. Ze kwamen van een diversiteit aan organisaties en varieerden sterk qua aanpak, inhoud … De jury, samengesteld uit stuurgroepleden, besliste om 14 voorstellen uit dit aanbod financiële ondersteuning te geven.

De jury koos voor een mix van organisaties en projecten. Het gaat om projecten die goed scoorden op meerdere vooropgestelde criteria, zoals het bereiken van kwetsbare medewerkers, een innovatief karakter en het gebruik van onderbouwde preventiemethodieken. Ook de geselecteerde organisaties weerspiegelen een mooie diversiteit: 4 lokale besturen, 3 instellingen voor hoger onderwijs, 2 ondernemingen uit de profit, 1 onderneming uit de non-profit, 2 coworkingspaces, 1 sectorfederatie en 1 aanbieder van diensten voor gezondheid op de werkvloer.

Hecht ThuisGemeente HaachtLokaal bestuur
De Hoorn community 2022De HoornCoworkingspace
Teleway of WorkStad KortrijkLokaal bestuur
EnergeTicTiense SuikerraffinaderijProfit
Healthy HumansHappy HumansCommercieel aanbieder
TeleContentUGentHoger onderwijs
KU Leuven Healthy voor jonge onderzoekersKULeuvenHoger onderwijs
Wel in je vel, thuis en op het werkOdiseeHoger onderwijs
Het nieuwe werken 3.0 - Gezond blijven in veranderende tijdenOfficenter Support HoldingCoworkingspace
VitaalstStad en OCMW AalstLokaal bestuur
TeleWelLogo LeielandNon-profit
Fit & Flex@VolvoVolvo CarsProfit
Gezondheidsscan voor de Vitale TelewerkerOCMW BruggeLokaal bestuur
Telebuddies in het gemeentehuisVVSGSectorfederatie

Hoe ziet de verdere timing eruit?

De goedgekeurde projecten gingen op 1 december 2021 van start en lopen tot 31 december 2022.

Halverwege verwachten we een tussentijds verslag van de organisaties. Daarmee wordt er een eerste keer stilgestaan bij de mogelijke resultaten die het project kan voorleggen. Op 31 december 2022 leggen de organisaties een eindrapport voor. Daarna verwerken we de rapporten tot een overkoepelend eindrapport met aanbevelingen en good practices in het voorjaar van 2023.

Waarom werden een aantal projectvoorstellen niet weerhouden?

Projectvoorstellen die niet weerhouden werden, scoorden onvoldoende op één of meerdere van de vooropgestelde criteria. Bovendien werd het beschikbare budget opgebruikt en verdeeld. Je kan de vooropgestelde criteria nalezen in de projectoproep zelf.

Wat was het doel van de projectoproep?

In de eerste plaats willen we tegemoetkomen aan de groeiende noden van telewerkers – die door de crisis duidelijker werden. Maar we willen ook een antwoord bieden op de veranderende context waarbinnen telewerk zich situeert.

Voor wie?

De oproep richtte zich enerzijds naar ondernemingen, uit de profit en social profit. Maar ook organisaties die iets konden bijdragen aan de gezondheid van werknemers, vanuit hun ligging, opdracht of werking, konden een voorstel indienen. Denk bijvoorbeeld aan coworking spaces, bedrijventerreinen, sociale partners, commerciële dienstverleners, vormingsdiensten, lokale besturen …

Contact: Karlien Devloo (projectmanager) via telewerk@gezondleven.be of 02 486 78 06

De projectoproep vitaal en gezond telewerken is een realisatie van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. In samenwerking met de leden van de stuurgroep en met steun van de Vlaamse Overheid.

Banner Oproep Telewerk2