projectoproep: Vitaal en gezond telewerken

Telewerk wérkt. Dat leerden we toen we massaal achter het thuiswerkbureau belandden tijdens de coronacrisis. Maar liefst 67% van de telewerkers rapporteert een betere werk-privébalans sinds maart 2020. Allemaal tevreden telewerkers dus? Dat is te kort door de bocht. Intensief telewerken legt immers ook heel wat valkuilen op gezondheidsvlak bloot, zowel fysiek als mentaal.

Een keukenstoel blijkt geen bureaustoel, we missen sociaal contact met collega’s en de laptop is altijd binnen handbereik om snel nog even wat mails te lezen. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering om telewerk voor iedereen gezonder en aangenamer te maken. Daarom lanceerden we op 6 juli 2021 in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid de projectoproep ‘Vitaal en gezond telewerken’. We ontvingen 38 voorstellen van uiteenlopende organisaties en samenwerkingsverbanden. Die werden grondig beoordeeld en besproken door de jury, om te komen tot 14 goedgekeurde projecten. Zij ontvangen financiële ondersteuning om hun projectvoorstel uit te voeren van 1 december 2021 tot 31 december 2022

Welke projectvoorstellen zijn goedgekeurd?

In totaal ontvingen we 38 projectvoorstellen. Ze kwamen van een diversiteit aan organisaties en varieerden sterk qua aanpak, inhoud … De jury, samengesteld uit stuurgroepleden, besliste om 14 voorstellen uit dit aanbod financiële ondersteuning te geven.

De jury koos voor een mix van organisaties en projecten. Het gaat om projecten die goed scoorden op meerdere vooropgestelde criteria, zoals het bereiken van kwetsbare medewerkers, een innovatief karakter en het gebruik van onderbouwde preventiemethodieken. Ook de geselecteerde organisaties weerspiegelen een mooie diversiteit: 4 lokale besturen, 3 instellingen voor hoger onderwijs, 2 ondernemingen uit de profit, 1 onderneming uit de non-profit, 2 coworkingspaces, 1 sectorfederatie en 1 aanbieder van diensten voor gezondheid op de werkvloer.

Hecht ThuisGemeente HaachtLokaal bestuur
De Hoorn community 2022De HoornCoworkingspace
Teleway of WorkStad KortrijkLokaal bestuur
EnergeTicTiense SuikerraffinaderijProfit
Healthy HumansHappy HumansCommercieel aanbieder
TeleContentUGentHoger onderwijs
KU Leuven Healthy voor jonge onderzoekersKULeuvenHoger onderwijs
Wel in je vel, thuis en op het werkOdiseeHoger onderwijs
Het nieuwe werken 3.0 - Gezond blijven in veranderende tijdenOfficenter Support HoldingCoworkingspace
VitaalstStad en OCMW AalstLokaal bestuur
TeleWelLogo LeielandNon-profit
Fit & Flex@VolvoVolvo CarsProfit
Gezondheidsscan voor de Vitale TelewerkerOCMW BruggeLokaal bestuur
Telebuddies in het gemeentehuisVVSGSectorfederatie

Wat was het doel van de projectoproep?

In de eerste plaats willen we tegemoetkomen aan de groeiende noden van telewerkers – die door de crisis duidelijker werden. Maar we willen ook een antwoord bieden op de veranderende context waarbinnen telewerk zich situeert.

Hoe werden de projectoproep en ingediende projecten geëvalueerd?

Alle projecten werden uitgevoerd en geëvalueerd. Uit de resultaten kunnen we heel wat nuttige lessen trekken.

Contact: Karlien Devloo (projectmanager) via telewerk@gezondleven.be of 02 486 78 06

De projectoproep vitaal en gezond telewerken is een realisatie van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. In samenwerking met de leden van de stuurgroep en met steun van de Vlaamse Overheid.

Banner Oproep Telewerk2