Een beleid rond gezondheid en milieu op school

Lekker Fris, Air@school, gezonde lucht in de klas, een goed onderhouden ventilatiesysteem, een pesticidevrije schooltuin, een schoolstraat, aandacht voor teken na een uitstap in het groen… het zijn één voor één voorbeelden van projecten of maatregelen die een plaats kunnen krijgen in het beleid rond gezondheid en milieu van jouw school. Maar wat is dat eigenlijk een beleid rond gezondheid en milieu op school?

Organiseert jouw school ook al héél wat initiatieven rond een gezond milieu, maar is er nog geen sprake van een samenhangend beleid?

Gezonde School helpt je om stap per stap te evolueren van losse acties rond een gezond milieu naar een samenhangend beleid, rekening houden met een aantal succesfactoren. 

Gezonde School biedt drie instrumenten aan die op elk thema toepasbaar zijn, dus ook op gezondheid en milieu:  

Gezond binnen

Wil je je leerlingen leren hoe ze het milieu in de klas gezond kunnen houden?

Geef je les in het basisonderwijs, neem dan een kijkje op Lekkerfris.be, werk je in het secundair onderwijs, dan vind je inspiratie op Air@school.be.

De volgende jaren wordt er gewerkt aan een opvolger van beide projecten, zodat je ook in de toekomst een frisse wind door de klas kan laten waaien.

Gezond naar buiten

Bereid je voor op warme dagen!

Heerlijk als de kinderen weer volop buiten kunnen spelen. Maar bij erg warm weer, is het verstandig om maatregelen te treffen, zodat het mooie weer jou en de kinderen geen parten speelt. Warmedagen.be helpt je om vooraf stil te staan bij het effect van het warme weer op de activiteiten op school en hoe je die eventueel kan aanpassen.

Zware metalen in de bodem in je streek

In sommige regio's in Vlaanderen zorgde industrie in het verleden (en soms nu nog) dat er zware metalen in de bodem zitten. Dat is zo in Beerse, Balen, Mol, Hamont-Achel, Neerpelt, Overpelt, Lommel, Hoboken, in Gent en de kanaalzone. Ligt je basisschool op één van deze plekken? Dan is Speel op veilig een educatief pakket voor jouw leerlingen. Je leert hen wat ze kunnen doen, zodat ze hun gezondheid kunnen beschermen tegen de effecten van zware metalen.

Wees niet gek.  Doe de tekencheck.

Gaan jullie op bosklassen of lopen leerlingen wel eens teken op op het schooldomein? Op tekenbeten.be vind je alle informatie over preventie van de ziekte van Lyme.  Als school kan je ook heel wat materialen betstellen zoals een gids voor in je EHBO-koffer, een affiche en uitgewerkte informerende figuren.

In aantocht: gezonde publieke ruimte

Jouw school kan mee pleitbezorger zijn om onze publieke ruimte anders in te richten. Wil je de ouders een gezellige babbel bezorgen aan de schoolpoort, de leerlingen en ouders verleiden om veilig met de fiets naar school te komen, meer groen in de omgeving van de school? Ga dan in gesprek met je lokaal bestuur om de ruimte rond de school in te richten op maat van de mensen. In het najaar vind je een boel informatie over dit thema op een nieuwe website rond gezonde publieke ruimte. 

Aanbod andere organisaties

Er zijn nog veel andere organisaties die werken aan gezondheid en milieu. Ga dus ook eens op zoek naar hun aanbod, als je bij ons aanbod niet meteen vindt wat je zoekt. We doen hier alvast enkele suggesties.

Gezond uit eigen grond

Heeft jouw school een eigen moestuin of kippen? Of heb je plannen om ermee te starten? Dan vind je op Gezonduiteigengrond.be alle nodige info om dit op een gezonde manier aan te pakken.

Gezonder op weg naar school

Wil je je schoolomgeving meer kindvriendelijker en veiliger maken? Wil je dat iedereen op een gezonde manier naar school komt? Ontdek dan de campagnes en aanbod van octopusplan.

Netwerk duurzame mobiliteit bundelt een aantal interessante manieren om mensen te helpen om gezonder naar school te komen.

Een gezond schoolgebouw

Er komt heel wat bij kijken als je wil zorgen dat het milieu op school en in de klassen gezond is. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde Departement Omgeving een webpagina waar een heleboel nuttige info gebundeld wordt. 

Een nuttige hulp als je plannen hebt voor de bouw of verbouwing van een school, of als wil je weten of je al goed bezig bent om je schoolgebouw gezond te maken en houden.