Woensdag fruitdag, een les over de voedingsdriehoek of een kerngezond ontbijt voor leerlingen en ouders. Allemaal mooie voorbeelden van hoe je je school warm kan maken voor gezonde voeding. Maar: een paar losse acties maken nog geen echt voedingsbeleid. Daarvoor is meer nodig. Onze gezondheidsmatrix helpt je verder.

Gezondheidsmatrix als basis van je voedingsbeleid

De gezondheidsmatrix stelt schematisch de 4 verschillende strategieën en 4 niveaus voor waarmee je rekening moet houden in je beleid. Het is de bedoeling dat je acties bedenkt voor zo veel mogelijk strategieën, op zoveel mogelijk niveaus. Pas dan spreek je over een samenhangend voedingsbeleid.  

Meer weten over de gezondheidsmatrix en hoe je die invult?

Even praktisch: voorbeeld gezondheidsmatrix

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Om je te inspireren vind je hier twee voorbeelden van een gezondheidsmatrix, specifiek voor een voedingsbeleid: 

Zo zie je hoe een matrix er ongeveer uit kan zien. ‘Kan’, want het is natuurlijk de bedoeling dat je de gezondheidsmatrix op maat van jouw school invult. Je kan ook een gezondheidsmatrix invullen alleen voor het dranken- en tussendoortjesbeleid, waterbeleid of het fruitbeleid op school.

Acties uitdenken? Wij helpen! 

Geen idee welke acties je zou kunnen uitdenken voor de vier strategieën van de gezondheidsmatrix? Geen probleem. Per strategie bieden we je de nodige handvatten aan: