Leerlingen leren en stimuleren om gezonder en evenwichtiger te eten, dat noemen we educatie. En dat lukt niet door hen alleen te zeggen wat nu wel of niet gezond is. Een praktische aanpak is nodig, want we moeten overgaan tot actie! Gezond Leven schiet je graag te hulp.

Je kan je leerlingen in de klas heel wat vertellen over gezond(er) eten. Op veel manieren. Geef hen bijvoorbeeld een ‘klassieke’ les over de voedingsdriehoek. Leer ze groenten wassen, snijden en proeven. Of toon je leerlingen reclame over ongezonde voeding en leer hen er kritisch mee omgaan. Dat is allemaal educatie.

Maar educatie gaat vérder dan de klasgrenzen. Ook op schoolniveau kan je een verschil maken, met affiches in de refter of een vormingsaanbod voor het personeel bijvoorbeeld. Zie het groot, ga nóg wat stapjes verder. Waarom zou je niet eens een infoavond over gezond opgroeien organiseren voor ouders?

Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen. Gezond Leven helpt je met plezier. Met de leerlijn voeding bieden we je een kapstok om te plannen welke inhoud waar aan bod kan komen. En we hebben ook een ruim aanbod van concrete, praktische materialen en tools om aan de slag te gaan. 

Voor een doeltreffend voedingsbeleid op school richt je je beter niet alleen tot leerlingen. Iedereen moet mee op de gezonde kar springen! Ouders, leerkrachten en het hele schoolteam. Ook hen inspireren we met materialen en projecten

Leerlijn voeding: de ideale planner

Stel: je geeft je leerlingen les over gezonde tussendoortjes. Een week later heeft je collega het er ook over, in dezelfde klas of in een ander leerjaar. Onnodige herhaling, maar met de ‘leerlijn voeding’ vermijd je die.

Dit praktische hulpmiddel helpt het hele schoolteam om lesinhouden en educatieve materialen te kiezen en om onderling af te stemmen welke lessen rond voeding in welke vakken of welk leerjaar aan bod kunnen komen. Een ideale planner dus!

Ga aan de slag met de leerlijn voeding: online met zoekfunctie of PDF

Educatief materiaal voor basisonderwijs

Wie wordt de Proefkampioen?

Om de smaakontwikkeling bij kleuters en leerlingen uit de 1ste graad van het lager onderwijs te stimuleren, is er het educatieve ‘proef’project De Proefkampioen. Als school kan je gratis de Proefkoffer lenen. Dit is een schatkist aan kleurrijke materialen met ook een handleiding. Valt zeker in de smaak!

Meer lezen

Waterpas, bye bye dorst!

Water is de perfecte dorstlesser. Om de jongsten onder ons daarvan te overtuigen, is er de waterpas. Die moedigt kinderen op een speelse manier aan om veel water te drinken. 

‘Lekker Gezond!’

Leerlingen weten best vroeg wat een gezond voedingspatroon is. Daarom maakte Oog voor Lekkers het educatief pakket ‘Lekker Gezond!’. Dat zit vol kant-en-klare materialen die leerlingen vertrouwd zullen maken met de voedingsdriehoek. Je vindt er o.a. lessuggesties, interactieve oefeningen en werkblaadjes. 

Meer lezen

Educatief materiaal voor secundair onderwijs

Voor het secundair onderwijs maakten we een aantal informatiedossiers over specifieke voedingsthema’s. Die staan vol nuttige basisinformatie en handige instrumenten die het thema hapklaar maken. Allemaal puzzelstukjes waarmee je een boeiende les samenstelt! 

Over energiedranken

Dit dossier werpt een kritische blik op energiedranken. Wat zijn ze, wat zit erin, waarom vallen ze zo in de smaak bij jongeren? Het bulkt ook van adviezen over het gebruik van energiedranken en schotelt alternatieven voor.

Info over de voedingsdriehoek

Welke voedingsmiddelen eten je leerlingen best meer? Welke minder en welke zo weinig mogelijk? In ons dossier over de vernieuwde voedingsdriehoek vind je alle antwoorden op deze vragen én inspiratie. Inclusief tips en werkvormen om de voedingsdriehoek uit te leggen aan jongeren.

Wil je buiten de klas aan de slag met de voedingsdriehoek? Gebruik dan ons promotiemateriaal

Lesmodule dranken en tussendoortjes

Weten wat je eet, begint met weten wat je kiest en koopt. Deze lesmodule leert leerlingen kritisch omgaan met de info op het voedingsetiket. Zo kunnen ze bewuster producten kiezen op school én erbuiten. Gebruik de lesmodule ook om met je leerlingen na te gaan of jullie aanbod op school gezond is.

Over suiker

Wat doet suiker met ons lichaam? In welke voedingsmiddelen zit dit vooral? Bestaat er maar één suikersoort of zijn er meer? Op deze én andere vragen biedt dit dossier een antwoord. Zo wordt het wat, hoe en waarom van suiker zo klaar als een klontje.


Over reclame

Elke dag moeten we duizenden reclameboodschappen verteren. Ook over ongezonde voeding, en die stimuleren ons om ongezonder te eten. Met dit dossier leer je je leerlingen hoe reclame onze voedingskeuze beïnvloedt en hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.

Info over (on)gezonde voedselverleidingen 

Wat eten de leerlingen op school? Iets waar ze zin in hebben? Of iets waar ze zin in hebben gekregen door het ergens te zien? Ja, ook de omgeving heeft een grote invloed op wat je (niet) eet. Hoe je adolescenten motiveert en stimuleert om de gezondste keuze te maken, ontdek je in ons informatiedossier.

Werkvormen…

Ben je al aan de slag gegaan met de voedingsdriehoek of één van de educatieve materialen en heb je zin in meer? Probeer dan deze werkvormen om de leerinhouden over voeding in je klas te brengen. Ontdek suggesties voor werkvormen per leeftijdsgroep en/of per vak.

Materialen over de voedingsdriehoek

 Ook buiten de klas kan je werken met de voedingsdriehoek, zoals in de refter. Daarom hebben we allerlei promotiemateriaal uitgewerkt: affiches, folders en placemats.

Zelfs aan postkaartjes van de voedingsdriehoek hebben we gedacht … Voor de leerlingen die zo enthousiast zijn dat ze erover naar huis willen schrijven. Je vindt al deze materialen (en meer) gratis in onze webshop. En dat is niet alles. Ook infographics, presentaties en werkbladen kan je er zo downloaden.

Wil je in je klas les geven over voeding, gebruik dan ons educatief materiaal.  

Tijd om te testen!

Hoe gezond zijn je leerlingen bezig? Eten ze genoeg groenten en fruit? Drinken ze voldoende water? Laat ze het zelf uitvissen met de gezondheidstestjes. Na het invullen van de testjes krijgen ze persoonlijke feedback en kunnen ze een persoonlijk actieplan opstellen. De testen zijn geschikt vanaf 6 jaar.

Heb je zelf nog een idee voor een les of een uitgewerkte activiteit? Mail ze dan naar info@gezondleven.be. Zo kan je ook andere leerkrachten inspireren.